torsdag, oktober 1, 2020

Kreftfri Sigrid Bonde Tusvik med oppfordring til solhungrige nordmenn

Mest lest nå

Komiker Sigrid Bonde Tusvik (40) fikk påvist hudkreft tidligere i år. Nå er hun kreftfri, men tar forholdsregler når hun oppholder seg i sola.

Tidligere i år fortalte komikeren Sigrid Bonde Tusvik i podcasten «Tusvik og Tønne» at hun hadde fått basalcellekreft, som er en ondartet men langsomtvoksende svulst i huden. Nå er hun kreftfri etter at svulsten er skåret bort. Men hun tar forholdsregler:

– Jeg har smurt og kjørt på, og vært flink. Jeg håper ikke at det dukker opp noe mer, men det kan det jo gjøre. Jeg friker ut hver gang jeg ser en flekk, sier komikeren til Dagbladet.


40-åringen innrømmer at hun tidligere har elsket å sole seg og ikke har tatt godt vare på huden i sola. Hun er nå påpasselig med å ta forholdsregler og sjekker seg jevnlig.

Basalcellekreft som komikeren ble diagnostisert med er en kreftform som oppstår i solskadet hud. Helsenettstedet Norsk Helseinformatikk forteller at rundt 12.000 nordmenn rammes av denne kreftformen hvert år. Med mindre man kommer svært sent til behandling blir nesten alle bra igjen etter denne kreftformen.

– Jeg oppfordrer alle til å sjekke både underlivet, brystene og føflekkene sine ofte. Og å smøre seg. Jeg smører meg med solfaktor 50, alltid. Men det gjorde jeg aldri i tenårene, melder VG at hun har fortalt i den populære podcasten Tusvik & Tønne.

Årsaker til basalcellekreft

  • Lys hud som lett blir solbrent
  • Pasienter som får behandling som demper immunsystemet (kroppens forsvarssystem mot betennelser). Pasienter som har vært gjennom organtransplantasjon er spesielt utsatt
  • Tidligere strålebehandling eller eksponering for arsenikk, som tidligere ble brukt i medisinsk sammenheng
  • Langvarig eksposisjon for kreftfremkallende stoffer som sot, tjære og hydrokarboner

Kilde: NHI.no

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter