onsdag, april 1, 2020

Krekar er ute av Norge – derfor raser Brynjar Meling

Mest lest nå

Ida Gran-Jansen (32) blir mamma igjen – avslører kjønnet

Kjendisbaker Ida Gran-Jansen (32) og samboer Eirik Lyssand venter sitt andre barn til sommeren. Ida avslørte selv den store nyheten på sin Instagram-profil. "Halvveis til...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Mulla Krekar ble sendt ut av Norge torsdag morgen. Han er nå utlevert til Italia.

Justisminister Monica Mæland forteller på en pressekonferanse at torsdag at Krekar allerede er i Italia.

– Vi har effektuert det vedtaket som ble behandlet av kongen i statsråd, sier hun til TV 2.

Krekars forsvarer, Brynjar Meling har tidligere argumentert for at 63 år gamle Krekar står i fare for å bli alvorlig syk, dersom han skulle bli smittet av koronaviruset. Derfor ville han stanse utleveringen.

– Vi har fått forsikringer på at han vil bli godt ivaretatt, sier justisministeren.

– Fikk ikke ta farvel

Brynjar Meling sier til VG at Krekar ble hentet ut fra Oslo fengsel i dag.

– De har ikke anstendighet til å la ham ta farvel med familien, sier han.

– Dette er en skammens dag for alle de som ikke har hindret utlevering av en åpenbart uskyldig mann. En skammens dag for PST, for Riksadvokaten, for Oslo tingrett, for Borgarting lagmannsrett, for Høyesterett, for regjeringen, for Høyre, for Venstre, for KrF, for regjeringen, for opposisjonen, sier han videre.

Uenig med Meling

Justisministeren sa under pressekonferansen at hun ikke ville kommentere omstendighetene rundt hva som skjedde da Krekar ble hentet og utlevert, men hun understreker at hun er uenig med Meling. Hun sier de ventet til det var mulig og forsvarlig å utlevere Krekar.

– Det er politiet i Norge og Italia som har håndtert det praktiske rundt utleveringen, jeg kommenterer ikke det ytterligere, sa hun.

Vært 18 år i Norge

Mulla Krekar har oppholdt seg i Norge i 18 år. Norske myndigheter har hele tiden forsøkt å få ham ut av landet, men det har ikke vært mulig å sende ham tilbake til hans hjem i Nord-Irak fordi han risikerer dødsstraff der. I fjor sommer ble Krekar dømt til tolv års fengsel i Italia for terrorplanlegging. Derfor har han nå blitt utlevert til Italia.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter