Hjem Helse For pollenallergikere: slik vet du om det er korona eller bare vanlig allergi

For pollenallergikere: slik vet du om det er korona eller bare vanlig allergi

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Våren har kommet, og med den kommer også pollenallergien. Folkehelseinstituttet har fortalt oss at alle med milde forkjølelsesymptomer, skal holde seg hjemme. Men er du forkjølet, eller er det pollenallergien som har gjort seg gjeldende?

Nesten en million nordmenn reagerer på pollen. Mandag gikk Folkehelseinstituttet ut og ba alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon om og holde seg hjemme. Det gjelder også lette symptomer som for eksempel forkjølelse.

Anna Bistrup er seniorrådgiver for helsefag og samfunnskontakt i Norges Astma- og Allergiforbund. Hun forteller til NRK at de har fått mange henvendelser fra usikre medlemmer etter at de nye korona-rådene kom.

Forskjellige symptomer

Anna Bistrup tror de fleste pollenallergikere klarer å kjenne forskjell på symptomene, i hvert fall hvis de har hatt allergi i mange år.

– For det første: Hjelper det å ta antihistaminer, øyedråper og nesespray, så er det allergi, sier hun.

Videre er det en del forskjeller på koronavirus og pollenallergi:

– Virussymptomene innebærer sår hals, hoste, feber og tungpustethet, sier Anna og legger til at med pollenallergi klør det ofte i øyne, nese og gane, og man nyser en del.

Hold deg hjemme hvis du er i tvil

Anna Bistrup presiserer til NRK at hun råder pollenallergikere til å holde seg hjemme dersom de er i det minste i tvil. Hun håper også korona-situasjonen er litt mer avklart innen pollensesongen er i gang for alvor.

– Heldigvis er det bare mild spredning av or og hassel fra Midt-Norge og sørover. Så kommer salix om noen uker, og om fire uker kommer bjørka. Da smeller det, sier hun.

Merket blikkene

Christoffer Aas-Pedersen fra Åsgårdstrand har slitt med pollenallergi i flere år. Han får kribling i halsen, blir tett i nesa og trøtt. I år kom allergien rekordtidlig.

Inntil i forrige uke, pendlet han til og fra jobben sin i Utenriksdepartementet i Oslo. Da merket han godt blikkene fra de andre medpassasjerene for når han nøs eller kremtet.

– Du får bare lyst til å rope ut av pollen er noe herk, sier han til NRK.

Christoffer Aas-Pedersen
Foto: privat

LES OGSÅOver en halv million nordmenn har sett komikerens koronaråd

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com