lørdag, april 4, 2020

For pollenallergikere: slik vet du om det er korona eller bare vanlig allergi

Mest lest nå

Märtha Louise etter Ari Behns død: – En lang og sorgtung prosess

Prinsesse Märtha Louise deler vanligvis flittig fra livet sitt på sin Instagram-konto. Men nå har det vært stille fra prinsessen siden romjulen. Helt til...

Henriette Steenstrup i viruskrangel med Henriette Lien

Henriette Steenstrup reagerer kraftig på en del ting Henriette Lien skriver om koronaviruset på Instagram-kontoen sin. Hun mener Lien mangler dømmekraft og sprer usannheter. -...

Erik Alfred Tesaker etter finaleseieren: – veldig spesielt

I kveld skulle endelig avgjørelsen falle. Vinneren av årets "Farmen kjendis" skulle kåres. Og til slutt ble det folkefavoritten Erik Alfred Tesaker som kunne...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Våren har kommet, og med den kommer også pollenallergien. Folkehelseinstituttet har fortalt oss at alle med milde forkjølelsesymptomer, skal holde seg hjemme. Men er du forkjølet, eller er det pollenallergien som har gjort seg gjeldende?

Nesten en million nordmenn reagerer på pollen. Mandag gikk Folkehelseinstituttet ut og ba alle med symptomer på akutt luftveisinfeksjon om og holde seg hjemme. Det gjelder også lette symptomer som for eksempel forkjølelse.

Anna Bistrup er seniorrådgiver for helsefag og samfunnskontakt i Norges Astma- og Allergiforbund. Hun forteller til NRK at de har fått mange henvendelser fra usikre medlemmer etter at de nye korona-rådene kom.

Forskjellige symptomer

Anna Bistrup tror de fleste pollenallergikere klarer å kjenne forskjell på symptomene, i hvert fall hvis de har hatt allergi i mange år.

– For det første: Hjelper det å ta antihistaminer, øyedråper og nesespray, så er det allergi, sier hun.

Videre er det en del forskjeller på koronavirus og pollenallergi:

– Virussymptomene innebærer sår hals, hoste, feber og tungpustethet, sier Anna og legger til at med pollenallergi klør det ofte i øyne, nese og gane, og man nyser en del.

Hold deg hjemme hvis du er i tvil

Anna Bistrup presiserer til NRK at hun råder pollenallergikere til å holde seg hjemme dersom de er i det minste i tvil. Hun håper også korona-situasjonen er litt mer avklart innen pollensesongen er i gang for alvor.

– Heldigvis er det bare mild spredning av or og hassel fra Midt-Norge og sørover. Så kommer salix om noen uker, og om fire uker kommer bjørka. Da smeller det, sier hun.

Merket blikkene

Christoffer Aas-Pedersen fra Åsgårdstrand har slitt med pollenallergi i flere år. Han får kribling i halsen, blir tett i nesa og trøtt. I år kom allergien rekordtidlig.

Inntil i forrige uke, pendlet han til og fra jobben sin i Utenriksdepartementet i Oslo. Da merket han godt blikkene fra de andre medpassasjerene for når han nøs eller kremtet.

– Du får bare lyst til å rope ut av pollen er noe herk, sier han til NRK.

Christoffer Aas-Pedersen
Foto: privat

LES OGSÅOver en halv million nordmenn har sett komikerens koronaråd

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter

Eyvind Hellstrøms varsku: – Det er en krise

Eyvind Hellstrøm (71) er bekymret for restaurantbransjens fremtid. Nå som mange spisesteder har måttet stenge dørene, kan det bli tøft for mange å starte...