Hjem NyheterTruecrime Kripos med ny metode: – Vi har fjernet titusenvis av filer med overgrepsmateriale

Kripos med ny metode: – Vi har fjernet titusenvis av filer med overgrepsmateriale

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

One Click Hosting er en ny metode som gjør det vanskeligere å dele overgrepsmateriale på både det mørke og det åpne nettet. Så langt er mer enn 16.000 saker som inneholder vel 57.000 videofilmer og 900.000 bilder sikret.

— Det florerer av overgrepsmateriale på Internett. I 20 år har det plaget meg at vi ikke har klart å gjøre det vanskeligere å dele bilder og videoer av barn som voldtas, sier Bjørn-Erik Ludvigsen, politioverbetjent i Kripos.

Det er Ludvigsen og hans kolleger ved Nasjonalt cyberkrimsenter i Kripos som nå har utviklet en metode som går til kjernen av problemet.

I mange år har politiet i Norge og internasjonalt vært vitne til hvordan personer med seksuell interesse for barn bruker kommersielle tilbydere for å dele overgrepsmateriale.

Kort forklart finnes det utallige forum på både det mørke og åpne nettet der deltakerne ønsker å dele overgrepsmateriale av barn. På grunn av lav overføringskapasitet, egner det mørke nettet seg dårlig for deling. Derfor henvender de seg til kommersielle tilbydere i det åpne nettet. På DarkNet deles passord og lenke til en server på det åpne nettet.

— Hvert bilde og hver film viser et barn som er merket for livet

På det åpne nettet annonseres lenker til overgrepsmateriale både på sider med overgrepsmateriale eller i dedikerte forum. Opplaster av materialet kompenseres av One Click Hosting-leverandøren for «kunder» som denne bringer inn til tjenesten.

— I hvert bilde og i hver film vi ser er det et barn som merkes for livet. Derfor er jeg veldig glad for at metoden fungerer såpass bra, sier Ludvigsen.

Kripos` nye metode går ut på å skaffe tilgang til passord og lenke fra overgrepsforum på det mørke eller åpne nettet. Kripos laster ned materialet, verifiserer og loggfører at dette er faktisk overgrepsmateriale. One Click Hosting-tilbyder varsles om materiale og bes fjerne dette, gjerne med henvisning til egne retningslinjer. De tekniske forebyggerne følger opp at materiale fjernes.

Titusenvis av filer med overgrepsmateriale fjernet fra nett

Siden løsningen ble tatt i bruk er om lag 12000 filer med overgrepsmateriale fjernet fra internett. Så langt er mer enn 16.000 saker som inneholder vel 57.000 videofilmer og 900.000 bilder sikret.

— Et viktig videre steg vil være at vi tar i bruk kunstig intelligens (KI) for å søke opp og identifisere norske barn i det materialet vi har sikret. På den måten kan disse potensielt hjelpes ut av pågående overgrepssituasjoner, sier Ludvigsen. Vi vil videreformidle materiale med utenlandske barn til respektive land, slik at barn der kan identifiseres, overgrep og utnytting stanses, sier han videre.

Flere land kan bidra til å fjerne materialet

Bare videomaterialet alene består nå av tilsvarende 250 døgn med film, noe som tilsier at en manuell menneskelig behandling i realiteten ikke er mulig og det er et stort behov for videre automatisering og bruk av moderne KI-verktøy.

— For ofrene er det viktig at bilder og videoer som viser overgrepene av dem fjernes. Bare slik hindrer vi at ofrene igjen og igjen utsettes for nye overgrep. De har vært utsatt for overgrep og utnytting som er dokumentert, og er ofte redde for at materialet skal dukke opp på nytt, mange år etter at overgrepene fant sted, sier Ludvigsen

Materialet som Kripos nå fjerner blir borte for alle av verdens internettbrukere. Ved at flere land kan bidra inn i dugnadsarbeidet vil man få en bedre kapasitet på innhenting, vurdering av innhold og fjerning av materiale.

Nominert til prestisjepris

One Click Hosting er blant finalistene i The Europol Excellence Awards in Innovation. Prisutdelingen er det Euorpol som står bak og tirsdag 26. september deles prisen ut.

— Det er stats å bli lagt merke til. Forhåpentligvis kan nominasjonen bidra til at metoden blir kjent og etter hvert tatt i bruk blant våre kolleger i Europol og andre politiorganisasjoner og land vi samarbeider med.. Arbeidet som vi gjør i Norge har effekt for alle i hele verden, og ved å samarbeide med andre – vil deres arbeid få effekt for oss i Norge, avslutter Ludvigsen.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com