Hjem Nyheter Kripos til Aftenposten: Overgrepsdømte nordmenn «direkte involvert» i transport av ukrainske mindreårige

Kripos til Aftenposten: Overgrepsdømte nordmenn «direkte involvert» i transport av ukrainske mindreårige

Kripos frykter at kvinner og barn i en sårbar situasjon kan bli utnyttet. De har allerede avslørt overgrepsdømte som har deltatt i transport av mindreårige ukrainske flyktninger.

– Vi kjenner til at personer som tidligere er anmeldt og dømt for seksuelle overgrep mot barn, har engasjert seg i frivillighetsarbeid knyttet til å transportere flyktningene, deriblant barn og unge.

Det sa justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ifølge Aftenposten på en pressekonferanse om flyktningbølgen fra Ukraina.

Kripos bekrefter at personer med overgrepsdommer mot barn har hatt ulike roller knyttet til å frakte ukrainske barn.

Norske enkeltpersoner som har vært direkte involvert i transport av mindreårige, er altså tidligere dømt for overgrep mot barn.

– Dette er noe politiet har særskilt fokus på, sammen med andre relevante etater, for å både forebygge og avdekke. Politiet følger med og sikrer at vi har best mulig kunnskap om hvordan de opererer, sier Emil Kofoed, leder for seksjon for seksuallovbrudd i Kripos, til Aftenposten.

Kort tid før justisministerens melding kom var det allerede kjent at flere ukrainske kvinner har blitt oppsøkt av personer med uærlige hensikter på mottakene.

– Det har kommet en mann hit og sagt at han er fra politiet eller myndighetene, og ville ha med seg noen av kvinnene, uttalte Yuliana Marinkova som bor ved motakssenteret i Kvinesdal til NRK. Hun sier hun hadde vært bekymret om hun hadde hatt en tenåringsdatter.

Mannen som sa han var fra myndighetene forsøkte å lure kvinnene.

Enhetsleder Per Juell Larsen i Agder politidistrikt kjenner problemstillingen. Han kommer nå med en advarsel.

– Vi er kjent med at dette er en del av bildet når det kommer mange asylsøkere til landet. Det ser vi i Europa og vi ser det treffer Norge, sier han til NRK.

Lørdag kom også meldingen fra politiet om at en 21 år gammel mann er siktet for voldtekt av en 17 år gammel ukrainsk jente som ankom landet tidligere denne uken.

Ifølge VG var den siktede mannen fra før tiltalt for en rekke seksuallovbrudd mot ofre fra 12-årsalderen og oppover.

Statsadvokaten i Troms og Finnmark skal tidligere ha tatt ut tiltale mot siktede for forhold som i straffeloven tilsvarer voldtekt av tre barn under 14 år. Forholdene skal ha funnet sted mens de fornærmede var mellom 12 og 13 år gamle. Han er også tiltalt for to andre tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år, samt seks tilfeller av seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com