Hjem Historier fra livet Kristoffer trodde magesmertene kom av dårlig grillmat. Fikk sjokkbeskjed på sykehuset

Kristoffer trodde magesmertene kom av dårlig grillmat. Fikk sjokkbeskjed på sykehuset

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

For fem år siden, grillet Kristoffer Mauno (28) og samboeren spareribs hjemme i Lofoten sammen med noen venner. Den natta fikk Kristoffer kraftige magesmerter. Det han trodde var matforgiftning, viste seg å være noe helt annet, og langt mer alvorlig.

«Jeg tenkte at dette gikk over, så dagen etter dro jeg på jobb som vanlig. Det ble en tung vakt», sier Kristoffer til TV 2. Det var ifinnmark.no som først skrev om saken.

Men etter to dager med mer og mer intense magesmerter, fikk Kristoffers samboer han til legevakten. Der mente de at Kristoffer hadde gallestein. Han ble bedt om å ta kontakt med fastlegen.

Foto: Privat

Sendt tilbake til sykehuset

Fastlegen tok blodprøver som viste unormalt høye leververdier. Kristoffer ble sendt til utredning på sykehuset. Der fant de ut at han hadde den sjeldne og alvorlige leversykdommen PSC. I tillegg fant de ut at Kristoffer hadde ulcerøs kolitt.

«Det hadde jeg også, og det var mye verre enn leversykdommen», sier han.

Ulcerøs kolitt er en kronisk betennelsestilstand i tykk- og endetarmen. Hos Kristoffer var hele tykktarmen rammet. Han forteller at han ikke hadde kontroll over det å gå på do, og at hverdagslige ting ble vanskelige. Bare å gå på butikken ble et problem.

«Hvis jeg måtte på do, måtte jeg finne et toalett på et minutt», sier han.

Foto: Privat

Operasjonen tok  seks timer

Kristoffer fikk flere typer medikamenter som skulle hjelpe, men smertene vedvarte. Etter ett år med smerter, bestemte Kristoffer seg for at han måtte gjøre noe.

«Da vi kom til 2016 så skjønte jeg at jeg ikke kunne leve med dette. Da begynte jeg å tenke på en operasjon», sier han.

LES OGSÅKvinnen var plaget med migrene. Da legene fant årsaken, ble hun sjokkert

Og i fjor bestemte han seg for å operere bort tykktarmen, og få stomi, eller utlagt tarm. Inngrepet som skulle ta fire timer, varte nærmere seks timer siden tarmen var mer betent enn først antatt.

«Det første jeg tenkte da jeg våknet opp etter operasjonen var at jeg var glad for å være i live. Deretter ble jeg glad for at det ikke ble noen komplikasjoner, og for at jeg nå skulle få slippe smertene», sier Kristoffer.

Ønsker å rive ned fordommer

Nå ønsker Kristoffer å stå frem med sin historie for å motvirke fordommer knyttet til tarmsykdommer og stomi. Han er fast medlem i Snapchat-gruppa «Tarmbanden», som har rundt 1000 følgere. Det forteller han om sin hverdag med stomi.

«Jeg gjør det fordi stomi er tabu. En hører jo om folk som sier at de skulle ønske at ekskjæresten fikk stomi, slik at han kan lukte dritt. Jeg vil motbevise slike holdninger», sier Kristoffer.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com