mandag, august 10, 2020

Kritiserer NRKs «113» etter sykehusfilming – «Skal jakten på TV-øyeblikkene trumfe ethvert menneskeverd»?

Mest lest nå

Den populære Tv-serien «113» er en Norsk dokumentarserie som viser dagliglivet ved AMK-sentralen ved UNN i Tromsø, akutten ved sykehuset og ambulansestasjonene i Tromsø og på Finnsnes. Nå får NRK skarp kritikk.

Faren til Vibeke Larsen ble akutt hjertesyk sist mandag. Han ble derfor fløyet med helikopter fra Narvik til sykehuset i  Tromsø. Da Larsen kom for besøke faren sin på sykehuset ble hun uforberedt møtt av et kamerateam fra NRK som holdt på med innspillinger til dokumentarserien «113».

– Min far var og er veldig dårlig, og jeg reagerer sterkt på at han i den situasjonen ble spurt om å være med i et realityshow, sier Larsen til VG. 


Hun forteller også at hun ikke fikk bli med i heisen da hun først møtte faren sin. Det var fordi kamerateamet tok så stor plass.

Kvass kritikk

Larsen publiserte siden et innlegg på Facebook hvor hun kommer med kvass kritikk til NRK og sykehuset. Her skriver hun blant annet: «Skal jakten på TV-øyeblikkene trumfe ethvert menneskeverd?»

Larsen er svært kritisk til at helsepersonell kan innhente samtykke hos syke personer på vegne av andre aktører, i dette tilfelle NRK. Hun har derfor sendt en skriftlig klage til helseminister Bent Høie.

Mener å ha gode rutiner

Programsjef for NRK Nord-Norge, Tone Lein, forteller til VG at ingen pasienter eller pårørende blir filmet dersom de ikke ønsker det. Hun lover å se på saken, men mener at de har grundige rutiner for å sjekke at pasienter står ved sitt samtykke.

LES OGSÅ: «113» vant Gullruten – nå avslører programsjefen detaljer om neste sesong

Universitetssykehuset Nord Norge skriver i en e-post til Dagbladet, som først omtalte saken, at de bekrefter å ha mottatt en klage: «Dersom det viser seg at vi har gjort en feil vurdering rundt innhenting av samtykke, beklager vi det på det sterkeste».

130,370FansLik
1,533FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter