in ,

Kronprins Haakon er i mål – har krysset Grønlandsisen

En glad gjeng framme på bestemmelsesstedet på Nordøst-Grønland! Foto: Harald Dag Jølle/UiT

Formidlingsekspedisjonen over Grønland har nådd første mål, som var å krysse Grønlandsisen, fra vest til øst. Her avslutter Kronprins Haakon ferden, mens de andre deltakerne padler videre på østkysten fra Daneborg til Antarctichavn.

Ekspedisjonen har siden starten ved Ilulissat fredag 20. mai seilt 1200 kilometer med kite. Deltakerne har vært oppe i en høyde på nesten 3000 meter over havet, hatt nattetemperaturer ned mot 30 minusgrader og en vindstyrke opp mot 20 m/s. Deltakerne har også besøkt forskningsstasjonen EastGRIP og fått se hvordan forskerne der arbeider. 

I det siste dagbokinnlegget fra ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle får Kronprins Haakon gode skussmål for sin innsats over isen:

«Han har vært med på alt som skal gjøres når teltet skal opp og ned. Pulker skal pakkes opp og igjen. Primusen skal tennes, og vann skal smeltes. Latrine graves og isbjørnsikring strekkes rundt leiren. I tillegg er han kanskje den mest stødige seileren av oss alle. Og utholdende. Flere ganger har jeg lagt merke til at han småhopper under dragen på slutten av dagen – mens jeg selv brenner i knærne av smerte etter mange timer med høy fart på skiene», skriver Jølle.

Ifølge ekspedisjonslederen har kronprinsen også bidratt til å løfte den faglige debatten underveis på turen.


«Hans kunnskap og nysgjerrighet har ført oss innom mange spennende tema – som jeg virkelig gleder meg til å vise TV-seerne om et halvt års tid. På forskningsstasjonen Eastgrip ble dette spesielt tydelig. Kronprinsen og professorene diskuterte viktige problemstillinger med den største selvfølgelighet – og han stilte imponerende relevante spørsmål», skriver Jølle.

Det er UiT Norges arktiske universitet som arrangerer ekspedisjonen, i anledning at det er 150 siden Tromsø museum ble etablert og 50 år siden Kong Olav offisielt åpnet Universitet i Tromsø. Formålet med ekspedisjonen er å formidle forskning i og om Arktis. Dessuten er innlandsisen på Grønland en viktig brikke for jordas framtid.

Neste del av ekspedisjonen går på østkysten, fra Daneborg til Antarctichavn, i et område hvor en rekke norske fangstmenn og forskere overvintret i mellomkrigsårene. I dag står fortsatt mange fangststasjoner og kulturminner langs denne kysten. 

I år er det også 100 år siden ishavsskuta «Anni» la ut fra Tromsø på en kombinert forsknings- og meteorologisk ekspedisjon til Grønland, initiert av direktør Ole Andreas Krogness ved Geofysisk Institutt i Tromsø. Dette revolusjonerte stormvarslene for fiskerne i Nord-Norge. 

Kongehuset har også omtalt Kronprinsens ekspedisjon på sine Instagramsider.


– Når du står der på isen virker den nesten uendelig, sa Kronprinsen.

– Men det er den ikke. Det går an å bevege seg over den bare ved hjelp av vinden i løpet av en to ukers tid. Det virker utrolig at det går an, men vi mennesker påvirker den enorme ismassen. Den er ikke større enn den er, og vi må ta vare på den. Den smelter fort, og det er menneskeskapte klimaendringer som er årsaken til det.

De siste to ukene har ekspedisjonens medlemmer lagt bak seg 1228 kilometer fra Ilulissat i vest til Daneborg i øst. Ekspedisjonens mål er å spre kunnskap om polarhistorien og om den viktige forskningen som foregår i Arktis.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Farmen 2016

Endelig fikk Farmen-paret gi hverandre sitt «ja»

Mann reddet livet til rev – se den rørende gjenforeningen 7 år senere