torsdag, august 13, 2020

Kronprins Håkon om døden: – Skremmer meg litt, men er ikke redd

Mest lest nå

Hele Libanons regjering går av etter eksplosjonen i hovedstaden

Ifølge nyhetsbyrået AP går hele regjeringen av på mandag grunnet utbredt misnøye og voldsomme demonstrasjoner etter eksplosjonen som rystet nasjonens hovedstad....

Kronprins Håkon og kronprinsesse Mette-Marit er i disse dager sammen med 19 forfattere i Tyskland med litteraturtoget. Kronprinsen er med og støtter Mette-Marit som lider av kronisk lungefibrose. Sykdommen har gjort at de begge har fått noen nye tanker om livet og døden.

Mette-Marit forteller til VG at hun er blitt veldig avslappet i forhold til døden.

«Etter at jeg ble syk, så er jeg blitt helt avslappet på det. Nå har jeg gått så mange fine runder på akkurat det, så jeg ser ikke lenger på døden som noe stort og mørkt lenger», sier hun.


«Og det er det som er så nytt og rart og fint og spennende. For det gir jo meg så mange muligheter til nye tanker, ikke sant», sier hun videre.

Har fjernet oss fra døden

Kronprins Haakon legger til at også har tenkt mye på døden, og at samfunnet har fått en stor avstand til døden.

«Altså, nå fikk jeg lyst til å være med i denne diskusjonen! For jeg mener at vi i det moderne samfunn har fjernet oss veldig fra døden. Det er som det er blitt et falskt skille, som at døden ikke er en del av livet og syklusen. Og det er et eller annet som ligger der som er uforløst hos oss moderne mennesker», sier han, og fortsetter:

«Det ligger et eller annet der, noe som jeg ikke har funnet helt ut av selv, heller, men det er interessant: For vi har jo den eksistensielle angsten og det at vi skal dø. Vi vil helst overleve, det ligger i oss som et instinkt, men samtidig så er det sånn for meg at jeg går litt inn og ut av det. Det er noe der som skremmer meg litt, men jeg går ikke rundt og er redd for døden, det gjør jeg ikke.»

kronprins haakon
Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Snakker mye om døden sammen

Mette-Marit forteller at de to snakker mye om døden sammen.

«Vi snakker mye om det, og jeg tror nok det har noe med alderen å gjøre. Når vi ser at barna blir eldre også, så tenker jeg at noe som er fint med det, er å se at det er jo sånn det skal være! Det er livets gang», sier hun.

Så flott at vi har en så åpen og ærlig kronprins som tørr å snakke om de vanskelige dele av livet. Trykk gjerne på deleknappen om du setter pris på kronprins Haakons åpenhet!

LES OGSÅ: Kongen reiser til utlandet. Nå tar Kronprins Håkon over

130,379FansLik
1,537FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter