fredag, februar 28, 2020
Nyheter Kronprinsen feiret Bergen 950 år

Kronprinsen feiret Bergen 950 år

-

Lørdag var Kronprins Haakon i Bergen for å delta på åpningen av Bergens 950-årsjubileum. Kronprinsen fungerer som regent i Kong Haralds fravær.

Først fikk Kronprinsregenten delta på den store folkefesten på Bryggen. Kongehuset skriver at folkefesten var godt i gang da Kronprins Haakon ankom for å se ordfører Marte Mjøs Persen foreta den offisielle åpningen av jubileet.

Etter åpningen, fikk Kronprinsregenten overvære det musikalske innslaget «Ny Bergenssang», og konferansier Tarjei Strøm fortalte om havnebyen Bergen.

Opplyste båter i Vågen

Opplyste kajakker og oselvere stevnet inn Vågen mens Bergen Shantykor stod for musikken. Finn Tokvam fortalte Bergens historie gjennom 950 år på fem minutter. Åpningsforestillingen ble avsluttet med «The Flying Dancing Kings» og Fredrik Saroea.

Den store folkefesten ble arrangert av kommunen i samarbeid med Bergen Lights, skoleskipet «Statsraad Lehmkuhl» og Bymuseet

Buekorpsene var tilstede da Kronprins Haakon ankom, ledsaget av ordfører Marte Mjøs Persen. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

Nyåpning av Bryggens museum

Etter åpningsforestillingen på Bryggen, gikk Kronprinsregenten og ordføreren til Bryggens museum. Der foretok Kronprins Haakon den offisielle nyåpningen av museet. Museet ble offisielt åpnet i 1976 av Kong Olav, Kronprins Haakons farfar.

Kronprins Haakon fikk en omvisning i museet, og dagen ble avsluttet med en tur gjennom «tidstunnellen» til utgravningsområdet.

En av Norges eldste byer

Bergen er en av Norges eldste byer, og ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070 med navnet Bjørgvin, som betyr «den grønne engen mellom fjellene». Bergen blir ofte omtalt som «Vestlandets hovedstad». I dag er Bergen Norges nest største by og kommune, etter Oslo, med 283.246 innbyggere.

Bergen har alltid vært en ledende internasjonal handels- og sjøfartsby, og var tidligere Norges hovedstad. Frem til til 1600-tallet var Bergen Nordens største by. Og fram til 1830-tallet, var Bergens Norges største by. Bergen by ble eget fylke i 1831 og innlemmet i Hordaland fylke i 1972.

Bergen er i dag sentrum for marine-, maritime- og petroleumsrelaterte forskningsmiljøer og næringsklynger som er blant de mest komplette og avanserte i verden. Byen har et sterkt næringsliv innen spesielt bank og forsikring, bygg og anlegg, handel og tjenesteyting, høyteknologi, massemedier, næringsmiddelindustri, reiseliv og transport.

Nedenfor kan du høre den offisielle sangen til Bergens 950-årsjubileum.

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Etter å ha blitt forlatt to ganger, fikk 11-åringen endelig en adoptivfar og et hjem

11 år gamle Anthony ble først forlatt av sine biologiske foreldre da han var to år gammel. Fire år gammel ble...

I dag fyller Thomas Numme 50 – se den herlige gratulasjonen fra Harald Rønneberg

"Jeg kunne ikke drømt om en bedre venn." Det skriver Harald Rønneberg i et innlegg på Instagram...

Kjære travle mennesker: – ta tilbake familiesammenkomstene

"Det har skjedd et dødsfall. Familiesammenkomster er i ferd med å svinne hen..." Slik starter innlegget til Alison...