Hjem Kjendisnytt Kronprinsen vandrer i krigsheltenes spor

Kronprinsen vandrer i krigsheltenes spor

av Anne C. Olsen

Kronprins Haakon vil gå deler av Flyktningeruta fra Oslo til svenskegrensa i slutten av august. Turen er en markering av 75-års jubileet for frigjøringen.

– Målet med turen er å levendegjøre frigjøringshistorien gjennom vandring på den historiske ruten, sier Det norske kongehus i en pressemelding.

kronprins haakon
Foto: Det Norske Kongehus

I løpet av turen vil Kronprinsen møte tidsvitner som selv måtte flykte som barn, etterkommere av grenseloser, samt personer som selv har flyktet fra krig i andre deler av verden og kommet til Norge som flyktninger.  

LES OGSÅ: Kronprins Haakon fyller 47 år – deler nye bilder i anledning bursdagen

Foto:  Louise Brunborg-Næss / Wikimedia

Med seg på turen får han følge av en soldat og en nordmann med flyktningebakgrunn. Det er Den Norske Turistforening (DNT) som organiserer turen. Flyktningeruta er en av våre Historiske vandreruter, opplyser DNT

Hele turen er på rett over 100 kilometer og man bør ifølge DNT beregne fem dager. Kronprinsen skal imidlertid kun gå deler av turen. Slottet opplyser at han starter på Skullerud i Oslo og følger ruten frem til Grenselosmuseet i Eidskog.

Milorghytta og Pølseberget, hvor sabotørene Max Manus og Gregers Gram ble sluppet, er blant de historiske stedene Kronprins Haakon Magnus vil passere underveis.

Ifølge Wikipedia ble ruten brukt av kurerer og flyktningeloser under andre verdenskrig for å frakte post, ustyr eller mennesker over grensen til Sverige.

Rundt 50 000 nordmenn flyktet til Sverige under andre verdenskrig. Flyktningeruten kronprinsen skal gå følger en trasé som ble brukt av mange.

Kongefamilien som selv opplevde dramatikk og flukt i krigsårene har ved en rekke anledninger utmerket seg med engasjement for flyktninger.

Foto: Karl Harstad / Wikimedia

– Stemplet folkekonge skyldes jo at han hadde en veldig aktiv rolle i å gjenreise Norge, samt møtet med utfordringer også sent i hans liv, særlig knyttet til flyktninger, har tidligere ansatt i kongens stab, Carl-Erik Grimstad uttalt til Nettavisen om kronprinsens bestefar, Kong Olav.

Grimstad påpekte at kong Olav som var kjent for å være lydhør overfor nye landsmenn, hadde vært flyktning selv og kanskje forsto den situasjonen bedre enn mange andre.

https://www.instagram.com/p/CC263MThYIR/

LES OGSÅ: Se kongefamiliens 7 vakre bilder fra Lofoten

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.