in ,

Kronprinsesse Mette-Marit i ny video: Klar oppfordring til alle foreldre

Mette-MArit

I en ny video kommer kronprinsesse Mette-Marit med en klar oppfordring til alle foreldre.

I filmsnutten som nylig er publisert på Instagramkontoen til Det Norske Kongehus forteller kronprinsessen om hvor viktig det er at man leser til barna.


Filmen er laget som en del av kampanjen «Min lesehelt.»

– Alle har behov for å ha en lesehelt. Min lesehelt var min mamma. Da jeg var liten leste hun for meg nesten hver kveld. Hun leste litteratur som passet for barn, og litteratur som passet for noen som var mye større enn meg. Det tror jeg er en av grunnene til at jeg ble så veldig glad i å lese, sier Kronprinsessen i videoen.

Videre forteller hun om hvilke bøker hun like mest å lese da hun var liten.

– Da jeg var liten var noe av det koseligste jeg visste å lese historier om folk som bodde i andre land. Og det gjorde at jeg kunne drømme meg bort til Mongolia, eller Persia eller andre steder som jeg ikke hadde vært før, sier Kronprinsessen.

Bra for barns utvikling

En rekke forskningsstudier viser at det å lese for barna er bra for utviklingen deres.

Pacific Standard skriver blant annet at forskning viser at folk som har vokst opp med mange bøker i hjemmet har en tendens til å ha høyere leseforståelse og bedre matematisk og digital kommunikasjonsevne.

Men hvor mange bøker er nok til å utgjøre en forskjell? Det magiske nummeret synes å være over 80, ifølge et team av forskere ledet av senior sosiologi foreleser Joanna Sikora ved Australian National University. De som hadde vokst opp med rundt 80 bøker hjemme hadde en tendens til score høyt på leseferdighet, mens å eie mindre enn 80 bøker var knyttet til under gjennomsnittlig leseferdighet.

Det viste seg også at leseferdighetene økte i takt med antall bøker man eide. Helt frem til 350 bøker, da kunne man ikke se noen forskjell eller økning i ferdigheter.

«Å vokse opp med bøker og lesing i hjemmet øker ferdigheter på disse områdene utover fordelene som er oppnådd fra foreldrenes utdanning, eller det man har lært gjennom utdanning og jobb,» skrev forskerne i studiet som er publisert i tidsskriftet Social Science Research.

Den største effekten viste seg på forståelse. En eldre studie fra 2010 viser også at tilgang til et hjemmebibliotek påvirker barnets pedagogiske opplæring like mye som foreldrenes yrker og utdanningsnivå.

Forskerne er ikke sikre på om digitale bøker vil ha samme positive effekter hvis de til slutt tar over for trykte bøker, men teamet bak denne siste studien pekte på at «hjemmebibliotekets størrelse er positivt knyttet til høyere grad av digital leseferdighet.»

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

farmen 2021

Dette er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»

Norske forskere er nærmere svar på gåten bipolar lidelse