I år har Litteraturtoget blitt til Kronprinsessens Bokbane. Og i dag startet hun med å ta T-banen fra Kolsås i Bærum til Stovner i Oslo. På turen blir det seks stopp på ulike biblioteker. 

Det startet i 2013 da kornprinsessen begynte med å reise rundt i Norge for å sette fokus på norsk litteratur. Det har imidlertid lenge hersket usikkerhet om hvor delaktig Mette Marit ville være på årets bokbane, helsetilstanden tatt i betraktning.

God hjelp

Men til VG forteller Mette Marit at deltakelsen hennes ikke er noe problem. Hun har fått god hjelp til alt som skal gjøres.

«Jeg har fått god hjelp til å gjøre den jobben jeg vanligvis gjør. Det kommer til å gå bra. Jeg gleder meg veldig til å se byen», sier hun til avisen.

Og det var ikke helt uten tanke at årets bokbane startet med t-banen.

«Jeg tror mange bruker kollektivtransporten som et sted å lese. Man tar med seg en bok i veska og leser, sånn var det i alle fall før. Nå sitter kanskje folk mer på mobilen. Vi håper vi kan inspirere folk til å lese, istedenfor å sitte på mobilen», sier kronprinsessen til TV 2.

Overraskelsen 

Mette Marit hadde også en aldri så liten overraskelse på lur da hun startet t-baneturen. Med seg hadde hun nemlig kronprinsen.

LES OGSÅ
Vendela Kirsebom såret av Janne Formoes spøk fra scenen - les svaret til Formoe

«Jeg er veldig glad for at Haakon er med, han er jo her først og fremst som stand-in i tilfelle jeg ikke skulle holde hele løpet ut», sier hun ifølge VG til pressen. Videre avslørte hun at også kronprinsessen har evner når det kommer til skriving.

«Jeg kan røpe at den Haakon som jeg liker aller best, det er han som har et ganske gøyalt og litt provoserende blikk på verden. Og jeg kan røpe at han har kommet i fare for å skrive noen dikt som kanskje kan underslå slampoesiens evne til å forandre verden.»

Programmet

kongehusets nettsider får man full oversikt over dagens og morgendagens program.

Første stopp på onsdag ble på Bekkestua bibliotek fra klokken 11.00 til 12.00.

Videre går turen til Deichman på Røa klokken 12.50 til 13.50. Der kommer det både forfattere og artister. Deriblant Nina Brochmann, Ellen Støkken Dahl, Jonas Kinge Bergland og Sivert Sivertsen.

På Deichman Majorstua klokken 14.30-15.30 skal Lars Saabye Christensen og Zeshan Shakar møtes for å snakke om sine forfatterskap, om oppveksten – til i ulike tider og i forskjellige bydeler – og om byen sin.

LES OGSÅ
"Charter-Hilde" tar et oppgjør med kroppspress - delte nakenbilde på sosiale medier

Det er godt å se at Mette Marit er i såpass form at hun er med på bokbanen!