Hjem Kjendisnytt Kronprinsessen på Slumstasjonen: – Det er ikke skambelagt å være i en vanskelig situasjon

Kronprinsessen på Slumstasjonen: – Det er ikke skambelagt å være i en vanskelig situasjon

av Anne C. Olsen

Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit besøkte nylig Frelsesarmeens slumstasjon på Rodeløkka i Oslo.

Sammen med fem frivillige hjalp kronprinsparet til med å klargjøre Frelsesarmeens julehjelp. I løpet av fjoråret var det over 13.000 norske husstander som mottok slik fra Frelsesarmeen. Av disse fikk 800 husstander hjelp fra Slumstasjonen.

Trøkket på de frivillige organisasjonene som bistår folk i en vanskelig økonomisk situasjon har vært enormt i høst. Allerede forrige uke kunne Frelsesarmeen melde at det så langt i år har kommet inn 1100 søknader.

Julehjelpen vil typisk bestå i mat til julaften og julefrokost, julegaver, klær og sjokolade. Alt finansiert gjennom Frelsesarmeens julegryter. Kronprinsparet hjalp til med å pakke julekassene som husstandene i Oslo skal få.

Ikke skammelig å være i en vanskelig situasjon

– Det er ikke skambelagt å være i en vanskelig situasjon, sa Kronprinsesse Mette-Marit ifølge Kongehusets nettsider etter at hun og Kronprins Haakon hadde besøkt Frelsesarmeens slumstasjon.

Før besøket til Frelsesarmeen var Kronprinsparet hos Kirkens Bymisjon, i deres lokaler like ved Oslo S. Her fikk de en orientering fra de frivillige organisasjonene Blå Kors, Røde Kors, Redd barna, Fattighuset, Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon om hvordan situasjonen er, med stadig flere som ber om hjelp, og hvilke utfordringer de vil ha i tiden fremover.

 – Vi vet alle hvor vanskelig det er å spørre noen andre om hjelp. Det er noe av det tøffeste vi kan gjøre i livet. Det krever en enorm stor styrke, og det skal vi ha stor respekt for, sa Kronprinsessen.

Overfor Se og Hør uttalte kronprinsen at frivillig arbeid inn mot juletider oppleves som ekstra viktig.

– Jul er en veldig fin tid – en høytid – og mange gleder seg til jul, men så vet vi jo det at det kan være en tid som oppleves som vanskelig. Både fordi det er et større press på for eksempel økonomi, og også at man kanskje føler mer på det med utenforskap ved en høytid som jul, enn det man gjør ellers i året, sier Kronprins Haakon til Se og Hør.

En tung jul for mange

Fattighuset på Grønland i Oslo sentrum deler ut matposer til folk som sliter med å få endene til å møtes. De første dukker opp i køen allerede midt på natta, for å være sikre på at de får en av matposene som deles ut på formiddagen.

– Det er kjempetrist. Det er det første jeg tenker. En skulle jo ikke tro det er Norge vi snakker om, har Astrid Heidi ved Fattighuset uttalt til Nettavisen.

At det er nok mat til alle fremmøtte er ikke en selvfølge. De siste som får kølapp får den med forbehold om at Fattighuset faktisk klarer å få inn nok mat.

Frelsesarmeen rapporterer om det samme.

– Spesielt de som allerede levde med små marginer, har fått det vanskeligere nå – men vi hjelper også mange som har kommet til oss for første gang, sier Frelsesarmeens kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg på organisasjonens egne nettsider.

Flere steder har det gjennom høsten blitt delt ut langt mer mat til trengende husholdninger enn tidligere. Enkelte steder har matkøene mangedoblet seg.

– Priser på mat, bolig og drivstoff har økt kraftig de siste månedene – og alt legger seg oppå hverandre. For mange blir situasjonen uholdbar og flere må ha hjelp, sier Smith-Solevåg.

Hjelpetelefon snakker med noen med selvmordstanker hvert 17. minutt

Hjelpetelefonen til Kirkens SOS kimer ustoppelig. De mottar en ny samtale hvert 98. sekund, melder VG. Hvert 17. minutt har det ringt noen som fortalte om at de har selvmordstanker.

Generalsekretær i Kirkens SOS, Lasse Heimdal,  forteller om at mange av de problemene folk sliter med, kommer av dårlige levekår.

– Det å ha evnen til å delta i samfunnet, det er politikernes jobb å gjøre noe med. Nyfattigdommen vi opplever nå, er det viktig at politikerne tar på alvor og at de prøver så godt de kan å dekke det skrikende behovet som en del mennesker har – kun for å skaffe seg et minimum i hverdagen, sier Heimdal til VG.

Folk er frustrerte og desperate over at de ikke får endene til å møtes i en tøff økonomisk hverdag, og noen av disse forteller at de ikke ønsker å leve lenger.

Sammenlignet med november i fjor, har Kirkens SOS nå sett en økning på 28 prosent i henvendelser knyttet til bekymringer rundt egen økonomi.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.