Hjem Fremhevet Kronprinsessens sjeldne sykdom er ukjent for de fleste

Kronprinsessens sjeldne sykdom er ukjent for de fleste

Kronprinsesse Victoria som selv har dysleksi, har gjort mye for å sette søkelys på lidelsen. Men hun har også en annen mye sjeldnere lidelse som ikke er særlig lett å forene med de kongelige plikter.

Sveriges tronarving har tidligere vært åpen om å ha dysleksi og spiseforstyrrelse, og mange har berømment henne for åpenheten som hjelper andre med de samme utfordringene.

Men den svenske kronprinsessen har også prosopagnosia, skriver Dagbladet. En betydelig mindre kjent lidelse, som også er kjent som ansiktsblindhet.

Forskning.no skriver at ansiktsblinde ikke klarer å gjenkjenne ansikter, selv ikke en kjæreste eller sitt eget barn. 

Noen rammes av dette etter en hjerneskade, men for noen er det medfødt. Det forteller Randi Starrfelt, som er professor ved Institut for Psykologi ved Københavns Universitet i Danmark.

– Ansiktsblinde må ha egne huskeregler for å gjenkjenne andre mennesker. Det kan være å fokusere på føflekker eller hår. Men de får store problemer hvis folk for eksempel skifter frisyre. Eller hvis de møter dem utenfor kontekst. De kan kanskje gjenkjenne en bestemt onkel i et familieselskap, men ikke på gata, forteller Starrfelt til Forskning.no. 

Mellom to og 2,5 prosent av befolkningen, eller cirka en av 50 personer, lider av ansiktsblindhet. Ansiktsblinde kan godt observere et ansikt og beskrive karaktertrekkene, forteller Starrfelt, og legger til at det er når de skal huske ansiktet at det glipper.

Fortalte om det i 2008

Dagbladet skriver at det var i 2008 kronprinsesse Victoria fortalte om sin ansiktsblindhet for første gang.

Jeg har veldig vanskelig for å huske navn og ansikter, og det er en stor ulempe i arbeidet mitt, for jeg møter selvfølgelig fryktelig mange mennesker, sa kronprinsesse Victoria dengang til det svenske magasinet Foraldrakraft, ifølge danske BT som Dagbladet refererer til i sin artikkel.

– Jeg prøvde virkelig å lære navn og ansikter, men de fester seg bare ikke, la hun til.

Lidelsen kan ikke behandles, men det finnes likevel noen strategier for å gjøre ting litt lettere i hverdagen. Man kan fokusere på å huske måten folk går på, stemmen eller frisyren deres, ifølge danske BT.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com