in

Kronprinsparets viktige hyllest av Røde Kors

Kronprins Haakon og Mette-Marit åpnet Røde Kors' påskeberedskap. Faksimile: YouTube

Nå går 1200 av Hjelpekorpsets frivillige mannskaper med nødvendig kompetanse til å delta i søk- og redningsoppdrag inn i en forsterket beredskap ved populære utfartssteder, på fjellet og ved sjøen over hele landet.

– Det arbeidet som de frivillige gjør, både nå i påsken og året rundt, er utrolig viktig, sa Kronprinsregenten ifølge en pressemelding fra Kongehuset.

Åpningen var digital og Kronprins Haakon som selv var tilstede ved Semsvannet i Asker kalte opp landsrådslederen for Hjelpekorpset over sambandet.


– Er dere klare for påsken med alt det innebærer?

– Røde Kors Hjelpekorps er klare for påsken også i år.

– Det er godt å vite. Dere gjør en utrolig flott innsats. Da erklærer vi påskeberedskapen til Røde Kors for åpnet, sa kronprins Haakon.

Han rettet også en takk og et ønske om en god og rolig påske til de mange frivillige som fulgte åpningsseremonien via dataskjermer og mobiltelefoner over hele landet.

Ved Semsvannet fikk Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit se noe av utstyret hjelpekorpsene har til rådighet i beredskapstjenesten, som ATV, snøscooter og ambulanse.

Lederen i Asker Røde Kors Hjelpekorps, Ellinor Møller, orienterte om årets påskeberedskap på vegne av de frivillige. Hun kunne også svare på Kronprinsparets spørsmål om aktiviteter og hva som behøves for å bli med i hjelpekorpsene. 

Røde Kors forventer at flere vil oppsøke naturen der de bor. Derfor har mange frivillige styrket hjemmevakt og er klare til å rykke ut om behovet skulle oppstå. For mange er påsken starten på båtsesongen – derfor vil hjelpekorps langs kysten bemanne sine båter.

Takket Røde kors

– Det er trygt å vite at noen er klare til å rykke ut i søk og redning hvis det skulle trengs. Vi får håpe at det blir en rolig påske i år og ikke for mange utrykninger. Men det er veldig flott at beredskapen er der, at den fungerer, og at dere er så flinke dere som jobber med det, sa Kronprins Haakon.

Også kronprinsessen kom med rosende ord om Røde kors:

Jeg må få lov til å takke dere og alle andre frivillige som jobber, spesielt i denne påsken her, for det er ikke til å legge skjul på at dette blir en veldig vanskelig påske for mange. Det at beredskapen også finnes for dem som sliter gjennom en påske hvor det er mindre sosial kontakt – folk begynner å bli lei, de er slitne, folk sliter med psykisk enn før. At Røde Kors og andre organisasjoner er der også for dem, setter jeg stor pris på, sier Mette Marit.

Norges Røde Kors har hatt beredskap i påsken i snart 100 år. Fjellsikkerhet ble et tema etter at flere omkom på Hardangervidda på begynnelsen av 1920-årene, og snart ble det etablert hjelpekorps forskjellige steder i Norge.

Ønsker du å jobbe frivillig for Røde Kors? Da kan du lese mer på hjemmesidene til Røde Kors.

Nedenfor kan du se en video av kronprinsparet og åpningen:

LES OGSÅ: Kronprins Haakon med hyllest til dronning Sonja før kvinnedagen

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Joe Biden

Joe Bidens første pressekonferanse – planer, planer, planer

Kong Harald og Dronning Sonja

Kongeparet drar på hytta i påsken