Onsdag 7. desember besøker H.K.H. Kronprins Haakon og H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit Frelsesarmeens slumstasjon på Rodeløkka i Oslo.
Der vil de sammen med fem frivillige hjelpe til med å klargjøre Frelsesarmeens julehjelp. I fjor var det nasjonalt over 13.000 husstander som fikk slik fra Frelsesarmeen. Av disse fikk 800 husstander hjelp fra Slumstasjonen, og allerede så langt i år har det kommet inn 1100 søknader.
Julehjelpen vil typisk bestå i mat til julaften og julefrokost, julegaver, klær og sjokolade. Alt finansiert gjennom Frelsesarmeens julegryter. Kronprinsparet vil bidra med å pakke julekassene som husstandene i Oslo skal få.
En tung jul for mange
Flere frivillige organisasjoner som deler ut mat har meldt om økende pågang.
Fattighuset på Grønland i Oslo sentrum deler ut matposer til folk som sliter med å få endene til å møtes. Her opplever de ifølge Nettavisen at de første dukker opp i køen alt klokka 3 om natta, for å være sikre på å få en sårt tiltrengt matpose.
Frelsesarmeen rapporterer om det samme.
– Spesielt de som allerede levde med små marginer, har fått det vanskeligere nå – men vi hjelper også mange som har kommet til oss for første gang, sier Frelsesarmeens kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg på organisasjonens egne nettsider.
Flere steder har det gjennom høsten blitt delt ut langt mer mat til trengende husholdninger enn tidligere. Enkelte steder har matkøene mangedoblet seg.
– Priser på mat, bolig og drivstoff har økt kraftig de siste månedene – og alt legger seg oppå hverandre. For mange blir situasjonen uholdbar og flere må ha hjelp, sier Smith-Solevåg.
Hva er slumstasjonene?
Slumstasjonen tilbyr gratis mat og måltider, råd og veiledning, familie- og ferieaktiviteter. Senteret har røtter tilbake til slutten av 1800-tallet, da Frelsesarmeen startet sosialt arbeid i Norge. Slumsøstrene var forløperne til dagens hjemmesykepleiere og hjemmehjelper, og bidro med «skurebøttens og feiekostens evangelium», slik Dagbladet beskrev det i 1891.
Slumstasjonene videreutviklet seg til hele bredden av Frelsesarmeens sosiale arbeid, som fortsatt i dag favner bl.a. barne- og familiehjem, arbeidstrening, safehouse for traffickingofre, eldreomsorg, og fengselsarbeid til rusbehandling og ettervern.