in ,

Kronprinsparet feirer 20-års bryllupsdag – Haakon avslører hvorfor han falt for Mette-Marit

Det var ikke bare enkelt for Mette Marit å bli kjæreste med kronprinsen, og senere hans kone og landets kronprinsesse. Men etter 20 år som mann og kone, kan vi vel konkludere med at det har gått helt fint.

Mette-Marit og kronprins Haakon ble kjent gjennom felles venner på Quart-festivalen i Kristiansand i 1999. De holdt forholdet skjult i ett år, men så fant pressen ut av det.

Da det ble kjent at kronprins Håkon var kjæreste med en alenemor, var mange skeptisk til om Mette Marit ville passe inn i kongefamilien. Det begynte også å gå rykter om at Mette Marit hadde en utagerende fortid.


I mai 2000, valgte kronprinsen å la seg intervju om forholdet til Mette Marit, samt om hennes bakgrunn. Da tok han opp at kjæresten hadde en fortid fra house-miljøet i Oslo.

«Det er jo klart at der er det relativt utagerende festing. Og dette miljøet var Mette en aktiv del av, på den tiden. Men den tiden er for lengst forbi», sa han i intervjuet.

20 år – snakker ut i nytt radioprogram

Denne måneden, 25.august, har er det altså 20 år siden kronprinsparet ble gift. I NRK-programmet «Sommer i P2» forteller kronprinsparet om den lange og ikke alltid like enkle reisen som et ektepar «alle» har en mening om.

Kronprinsen forteller blant annet hva det var som gjorde at han falt for nettopp Mette-Marit.

– Den lyse sørlandsjenta gjorde inntrykk på meg. Du merker godt når Mette kommer inn i et rom. Det er en kraft der som ikke er så lett å overse. Hun virket selvsikker og verdensvant. Og var fin å prate med. Det føltes trygt når vi var sammen. Det at hun hadde et lite barn fortalte meg egentlig bare at hun ikke var redd for å ta på seg forpliktelse og ansvar. Hun ble ikke noe mindre attraktiv i mine øyne av den grunn, sier han i programmet i følge NRK.

Kronisk sykdom

Mette-Marit lider av kronisk lungefibrose. En sykdom som gjør at hun fort blir ekstra sliten. I flere tidligere intervjuer har Mette-Marit uttalt at hun har måttet kutte ned på jobbingen og offisielle oppdrag etter at hun ble rammet av lungesykdommen.

Kronisk lungefibrose er en gruppe tilstander som over tid kan påvirke lungefunksjonen.

«Lungefibrose er en tilstand hvor det normale lungevevet erstattes av bindevev. Så er det en litt uvanlig type vi har påvist hos Mette-Marit. Så skal det presiseres at da dette ble påvist første gang var det meget begrensede forandringer, og i den tiden vi har fulgt det så har det vært en beskjeden utvikling av det», sa Mette-Marits lege, professor ved Rikshospitalet, Kristian Bjøro til NRK høsten 2018.

Også i det nye radioprogrammet forteller Mette-Marit om sykdommen. Den preger henne fortsatt og gjorde blant annet at hun måtte stå over den offisielle markeringen av 22-juli i år.

– I den tiden jeg har vært syk, har det blitt viktigere for meg enn noensinne å bare være Mette. Og at det er greit. At jeg ikke trenger å definere meg selv ut fra at jeg er kronprinsesse, men at jeg har lov til å være Mette først. Og det har vært så nydelig for meg, det å vite at inni der et sted så finnes kjernen, sier hun i programmet.

Hun forteller videre at pandemien på mange måter har vært et pusterom for henne.

– For meg har det vært en mulighet til å ta en pause jeg ikke ville fått ellers. Mye av det å være kronisk syk handler for meg om å ha dårlig samvittighet for alt en ikke får til. I år har jeg ikke trengt å definere meg som syk for å få livet mitt til å henge sammen. Jeg har kunne ta ting i mitt eget tempo. De dagene jeg har vært dårlig, har jeg kunnet hvile uten å ha dårlig samvittighet. Og nå er det rare at jeg føler meg bedre enn på mange år.

Bryllupet

25.august 2001 giftet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit seg i Oslo Domkirke, under vielse av biskop Gunnar Stålsett.

Mange husker nok de mange og rørende talene som ble holdt. På Kongehusets nettsider kan man lese flere av de i sin helhet, og en av talene som gjorde sterkest inntrykk var utvilsom talen til Kong Harald.

Han sa blant annet:

«Kjære Mette Marit
Jeg vil først få ønske deg hjertelig velkommen i familien, og velkommen til den gjerning du nå skal bli en del av. At dere i dag sitter her som nygifte er på mange måter fullførelsen av en prosess som har foregått over nesten to år. For Dronningen og meg har det vært en utfordrende, nyttig og ikke minst god prosess. Jeg har lest flere ganger om deg at du er den alminnelige jenta som i dag blir Norges Kronprinsesse. Det stemmer ikke med mitt inntrykk – du er ikke en alminnelig jente – du er en ualminnelig jente.

Du er ualminnelig åpen og ærlig
Du er ualminnelig engasjert
Du har en ualminnelig viljestyrke
Du er ualminnelig modig
Du har i dag tatt et ualminnelig valg
Du er ualminnelig forelsket i Haakon

Og i dag har du valgt å gå inn i et ualminnelig liv.»

Fikk du lyst til å mimre litt fra kronprinsparets bryllup nå? Da kan du se video fra den store dagen i videoen nedenfor. Vi gratulerer kronprinsparet så mye med 20-års ekteskap. Du må gjerne dele artikkelen og sende dine gratulasjoner du også!

LES OGSÅ: Kronprinsfamilien i sorg – Mistet sin kjære familiehund

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Her tar Gjert Ingebrigtsen til tårene: – Han har mye av æren, sier Jakob

«Robinsonekspedisjonen» er tilbake – Silje Torp blir programleder