torsdag, april 9, 2020

Krydderurten koriander – elsk eller hat?

Mest lest nå

Mette-Marits påskehilsen fra toppen

Det blir en annerledes påske for mange av oss. Det gjelder også kongefamilien. Mens kongeparet tilbringer påsken på Kongsseteren, holder også kronprinsparet seg i...
Artikkelen fortsetter etter annonsen

Koriander er en aromatisk krydderurt der både bladene og frøene kan brukes som krydder. Den er svært smaksrik og brukes spesielt mye i sør-østasiatiske og meksikanske kjøkken.

For veldig mange av oss smaker ikke koriander noe godt. Koriander inneholder et stoff som gjør at for mange kan urten rett og slett smake såpe, forteller ernæringfysiolog Gunn Helen Arsky til KK.

– Dette er genetisk og ikke noe vi kan venne oss av med. Derfor er det helt legitimt med både barn og voksne som griner på nesen av korianderblader. Det er nemlig slik at 4-14 prosent av oss har genet for lukt- og smaksoppfattelse av aldehyder, deriblant såpe og koriander. Genet heter OR6A2 og ble oppdaget for noen år siden, forteller Arsky.

Forskningen foregikk i 2012 og ble i følge forskning.no publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Flavour. Det viste seg at små varianter i gener knyttet til luktesansen er direkte koblet til om man liker koriander eller om det smaker vondt.

Koriander i suppa – herlig eller forferdelig? Foto: Pixabay

 

Slik foregikk undersøkelsen

30.000 mennesker ble spurt om de de synes koriander luktet såpe eller ikke. Deretter tok forskerne en blodprøve av deltagerne og sekvenserte DNA-et. De fant da en sammenheng med en genvariant på kromosom elleve, som er det hvor mange gener knyttet til luktesansen sitter.

Forskerne konkluderte med at det dreier seg om en endring i genet OR6A2, som lager en raspirator i nesen som deretter fanger opp kjemikalier av typen aldehyder. Aldehyder er et viktig aromastoff i mange såper, og i koriander. Deltagerne som hadde to varianter av OR6A2 synes i 15, 3 prosent av tilfellene at koriander smaker såpe, mens bare 11,5 prosent av de som ikke hadde det synes det samme.

LES OGSÅ: Vaniljen du kjøper i butikken er mest sannsynlig ikke vanilje men olje fra Nordsjøen

Neste artikkelNeste
Scroll ned

Siste nyheter