– Jeg elsker de høyere enn alt.
Det sier Lise Hagen til avisa Telen om sine 40 melkekyr. I 2020 gikk hennes livslange drøm om å bli bonde i oppfylling. Hun har valgt å satse som kubonde, men opplever at klimatiltak mot rødt kjøtt gjør jobben hennes vanskelig.
– At kua er en klimaversting, når vi har fly og cruiseskip som går på utallige mange avganger hver eneste dag, gir ingen mening for meg, sier bonden og legger til at kua også skaper gjødsel.
Og hun trekker frem flere fordeler med kua: Norsk kuskinn er faktisk i toppskiktet når det gjelder skinnproduksjon, kua holder ned landskapet så ting ikke vokser helt igjen – og den gir oss selvfølgelig både melk og kjøtt.
Nylig ble de nye nordiske kostholdsrådene lansert. Her anbefales et mer plantebasert kosthold, mer fisk, mindre kjøtt og null alkohol.
En av anbefalingene i rapporten som har vakt mye debatt er det restriktive inntaket av rødt kjøtt: Av helsehensyn anbefales det at inntaket av rødt kjøtt ikke overskrider 350 gram per uke. Mengden prosessert rødt kjøtt bør være så lav som mulig. Av miljøgrunner bør inntaket av rødt kjøtt være betraktelig lavere enn 350 gram.
Lise er blant de mange som er oppgitt over anbefalingene. Hun sammenligner det at hennes kyr blir pekt på som klimaverstinger med avokadoen som vi gjerne koser oss med til fredagstacoen:
– Folk skal spise avokado til fredagstacoen, hvor det kan ligge mafiavirksomhet og drap bak, i tillegg til at det fraktes med fly og lastebil – men ikke kjøttdeig som har gått på beite på Årlifoss/ Lisleherad. Hvem slipper ut mest? Og menneskene som produserer avokado har det mye dårligere enn for eksempel grisen i Norge. Det gir en dårlig bismak i munnen, sier Lise Hagen til Telen, og legger til at hun oppfatter dette som en dobbeltmoral.