Hjem Nyheter Kun 66 prosent av unge voksne i USA tror jorda er rund – Hva er det som får folk til å tro på konspirasjonsteorier?

Kun 66 prosent av unge voksne i USA tror jorda er rund – Hva er det som får folk til å tro på konspirasjonsteorier?

av Anne C. Olsen

Videoer om konspirasjonsteorier er populære. Det er på YouTube folk ser dem. Blant de mest bisarre – og populære – konspirasjonsteoriene, er den om at jorden er flat.

Man kan godt le av at det er egne Flat Jord-konferranser i USA. Men tilhengere av én konspirasjonsteori har lett for å adoptere andre, som kan være av en betydelig mye mindre humoristisk art enn at noen faktiske er hellig overbeviste om at jorda er flat.

Grekerne regnet ut jordas omkrets allerede på 300-tallet. Siden den gang har astronauter skutt ut i verdensrommet og sett «den blå klinkekulen» med egne øyne. Det finnes uendelig mange vitenskaplige bevis for at jorda er rund. Men for noen preller disse bevisene av som vann på gåsa. Hvorfor?

Flat Earth-konspirasjonsteoretikere ser at horisonten, linjen mellom jorden og himmelen, ser ganske flat ut. Dette er begripelig, og dermed kastes alle andre beviser ut vinduet.

Troen på at jorda er flat skyter fart i et samfunn der vi har alle verdens forutsetninger for å dokumentere at det bare er tull.

Nettstedet Forskning.no skriver at en studie gjort av meningsmålingsbyrået YouGov blant drøyt 8000 amerikanere fant at unge voksne mellom 18 og 24 år er den aldersgruppen der flest tror at Jorda er flat. Kun 66 prosent av unge voksne i USA er overbevist om at Jorda er rund.

– Dessverre, når en konspirasjonstro er etablert, er det vanskelig å endre. Folk har en tendens til å holde fast ved sin tro. Argumenter og diskusjoner har bare en tendens til å forankre disse overbevisningene, ettersom folk har en tendens til å engasjere seg i det som kalles «psykologisk reaksjon» der de bruker tid på å finpusse egne argumenter og overbevise seg selv ytterligere om sin egen rett, forklarer sosialpsykolog Viren Swami ved Anglia Ruskin University i Cambridge til nettstedet Live Sciences.

Oppsto på 1950-tallet

Flat Earth-konspirasjonsteoriene oppsto ikke med YouTube. De dukket opp på 1950-tallet, og har fått nytt liv i internettalderen. Det overveldende flertallet opplever dem som så bisarre at det nesten blir sjarmerende.

Mange tror faktisk at jorda er flat. Foto: Canva

Flat-Earth-teorier er ikke nye. Mange peker på forfatteren Samuel Rowbotham som den moderne opphavsmannen. Midt på 1800-tallet kom han med en rekke kreative tolkninger av kosmologi. På 1950-tallet ble «International Flat Earth Society» opprettet. Men dagens gjenoppblomstring av teorien ser ut til å stamme fra sosiale medier

På YouTube og ulike nettfora bruker Flat-Earthers betydelig med tid og krefter på å finne opp merkelig fysikk som kanskje kunne forklare hvordan ting som tyngdekraft og måneformørkelser kunne tenkes å fungere om det nå var slik at jorden er flat som en tallerken.

Hva er det de egentlig tror på?

Subkulturen av konspirasjonsteoretikere med sine følgerskarer avviser århundrer med observasjoner av at jorden er rund, som for eksempel fotografier fra verdensrommet og det faktum at reiserutene våre rundt om i verden faktisk fungerer ganske så utmerket.

Det er to trender på hvordan konspirasjonsteoretikerne bortforklarer faktiske observasjoner: Enten hevder de at de faktiske observasjonene rett og slett er feil, eller så hevder de at fremstillingen av jorda som rund er en del av en gigantisk scam.

Nøyaktig hvordan en flat jordklode skulle se ut varierer litt etter hvem som forteller. En vanlig beskrivelse er at kanten av «tallerkenen» vi bor på er omgitt av isvegger, og at planetene, månene og stjernene svever i en slags kuppelformet himmelhimmel over jorden – mye nærmere jorden enn de egentlig er.

Hva er det som får folk til å tro på konspirasjonsteorier?

Michael Wood, som foreleser i psykologi ved University of Winchester, sier mange «Flat Earthers» er motivert av religiøs tro og viser til at Bibelen nevner «himmelhvelvingen».

For mange som slutter seg til slike konspirasjonsteorier handler det om en mistillit til den vitenskapelige eliten, og et ønske om å se bevisene med egne øyne. Psykologer peker dessuten på et annet element som konspirasjonsteoretikere uavhengig av teori fyller: Sosial tilhørighet, behovet for mening og kontroll, og følelsen av trygghet i en usikker verden.

Sosialpsykolog Karen Douglas ved University of Kent mener det ene har å gjøre med søken etter kunnskap og sikkerhet. Folk som føler seg usikre har en tendens til å bli tiltrukket av konspirasjoner, forklarer hun. Dette er sammenfallende med at vi ser oppblomstring av konspirasjonstro i tider med samfunnskriser, som for eksempel etter 9/11-angrepene.

– Konspirasjonsteorier tilbyr de som tror på dem kontroll i form av kunnskap og innsikt som andre mangler, sier Douglas som også påpeker at konspirasjonsteorier kan gi de troende mer selvtillit – og en arena der de har det fint sammen med de andre i gruppen de tilhører.

– En del av problemet er at det er veldig vanskelig å forstå universets fysikk, og «Flat Earthers» har til en viss grad rett i at vitenskapen er elitistisk: Det krever penger, kunnskap og tid for å være i en posisjon ser man kan skyte en satellitt ut i verdensrommet eller forstå regnestykket som viser hvorfor planeten er rund. Flat-Earth-teorier forenkler alle kompleksitetene og krever ikke at de troende skal ha tro på verken vitenskap eller vitenskapsmenn, sier Swami.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.