Hjem Forskning Kunne dinosaurene ha levd i dag hvis asteroiden ikke hadde utslettet dem?

Kunne dinosaurene ha levd i dag hvis asteroiden ikke hadde utslettet dem?

Hvordan og hvorfor dinosaurene forsvant er en av de store gåtene innen naturvitenskapen. Spørsmålene opptar ikke bare forskerne, men også folk flest.

I en rapport publisert i tidsskriftet Science, konkluderte en rekke forskere ifølge Aftenposten med at det var det kraftige asteroidenedslaget på Yucatan-halvøya i Mexico som var begynnelsen på dinosaurenes endelige undergang.

For 65 millioner år siden dukket det opp noe på himmelen som først var et vakkert skue, et svakt lyspunkt som raskt vokste i intensitet og som la en lang glødende hale etter seg. Deretter eksploderte det i et brennende inferno som satte fyr på nesten hele Nord-Amerika.

En asteroide med en størrelse på 10–15 kilometer som traff planeten vår. Hendelsen utslettet kanskje så mye som 75 prosent av alt liv på jorden. Krateret etter asteroiden er fortsatt synlig i Mexico, med senter nær den gamle mayabyen Chicxulub.

Men dersom dette ikke hadde skjedd – kunne det levd dinosaurer på jorden i dag da?

– Man kan si at vi egentlig ikke vet hva som kommer til å skje, men vi kan gjøre oss opp en mening om det, sier paleontolog og førsteamanuensis ved University of Bristol Jakob Vinther til det danske forskningsnettstedet Videnskab.dk.

Han understreker at det er mye gjetting her, og kun spekulasjoner ut fra hva man vet om hvordan evolusjon foregår.

Foto: Canva

Når Vinther leker litt med ideen, kan han lett forestille seg at hvis det ikke var for asteroide-nedslaget, ville jorden fortsatt ha enorme kjøttetende kjøtt- og planteetende dinosaurer den dag i dag.

Ser man på perioden fra dinosaurene og frem til i dag, har det nemlig ikke vært andre hendelser i form av meteorregn, klimaendringer eller noe annet som på samme måte kunne ha forårsaket en alvorlig masseutryddelse av de store dinosaurene.

Samtidig påpeker han at de kunne ha forandret seg noe i løpet av de 65 millioner årene som har gått siden de ble utryddet. Dinosaurene jo allerede hadde endret seg betydelig i de 165 millioner årene de levde på jorden.

Skjønt han tror ikke de ville endret seg så mye:

For 65 millioner år siden hadde dinosaurene allerede utviklet seg så mye at det ikke var så mye mer nødvendig utvikling.

– De var mette, og på den måten hadde de utnyttet potensialet sitt og ville lignet veldig på seg selv i dag. Det kan godt være at de hadde utviklet seg til å leve mer i vann, akkurat som hvalene har gjort. Men da måtte det være fordi de kunne fylle en rolle i havet som andre dyr ikke kunne, sier Vinther.

LES OGSÅ: Valpen gravde frem historisk skatt fra 1800-tallet

Tags:
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com