torsdag, oktober 1, 2020

Kvinne (30) våknet opp til meningkokker og blodforgiftning – vil advare andre

Mest lest nå

En kvinne våknet opp med blå fingre og tær. Det viste seg at den kraftige forkjølelsen slettes ikke var en forkjølelse, men meningkokker og blodforgiftning.

Juttima Chinnasri ble ikke videre bekymret da hun en arbeidsdag begynte å føle seg kvalm, svak og fikk høy feber, skriver The Sun.

Morgenen etter våknet 30 åringen med lilla flekker i ansiktet og ble sendt til sykehus. En uke ble hun liggende i en kritisk tilstand på sykehuset, og da hun våknet hadde fingre og tær endret farge, grunnet blodforgiftning.


Hun måtte amputere fingrer og føtter og ble værende på sykehuset over en lengre periode.

Å skulle venne seg til proteser var en hard psykisk belastning for kvinnen.

Inspirerer andre

I et forsøk på å inspirere andre som er i lignende situasjoner, med proteser, har Juttima delt bilder av hennes hender og føtter, før og etter operasjonene.

«Livet har endret seg drastisk siden dette hendte. Jeg måtte lære meg å gjøre alle ting på nytt, alt fra å gå, til enkle ting som å plukke opp noe og å gå på toalettet alene,» sier Juttima til The Sun.

Foto: privat

Det å befinne seg i den samme hverdagen, i det samme nærmiljøet – uten å kunne gjøre de samme tingene, førte til at Juttima ble deprimert. Hun oppdaget det tidlig og har arbeidet hardt med egen mental helse.

«Jeg vil inspirere andre. Jeg ville skjule bena mine under langbukser i begynnelsen, men det er upraktisk, så jeg bestemte meg for å lære meg å ikke bry meg om hva andre mener,» forteller hun. «Jeg syns det er vanskelig å akseptere at livet mitt har endret seg, men jeg har bestemt meg for å leve med det. Jeg kan ikke endre det, så jeg må bare akseptere det.»

På dager hun føler situasjonen ekstra håpløs, minner hun seg selv på tiden på sykehuset, hvor hun hverken kunne sette seg opp eller løfte hodet selv. Det hjelper henne å se situasjonen i et slikt perspektiv.

Tok paracet og gikk og la seg

Dagen hun ble syk oppsøkte hun helsetjenestene på arbeidsplassen. Hun fikk konstatert feber og tok febernedsettende og gikk hjem og la seg. Hun følte seg for trett til å oppsøke fastlegen.

Foto: Privat

Faren hadde kommet innom henne for å se til henne, og da han var borti armen hennes trakk hun den til seg, fordi huden var så sensitiv. Hun sovnet og våknet neste morgen av oppkast og diaré. Da Hun så seg selv i speilet oppdaget hun at ansiktet var lilla-flekkete.

Hun kunne ikke stå oppreist og krøp til telefonen for å få hjelp. På sykehuset ble hun liggende bevisstløs i en uke.

Plutselig bundet til rullestol

Juttima strevde med overgangen fra et friskt liv, til å plutselig bli avhengig av rullestol i to måneder mens hun ventet på protesene. Protesene var enda en tøff overgang fra det livet og den førligheten hun tidligere var vant med.

«Jeg måtte lære å skrive på nytt, og jeg strever fremdeles med å plukke opp småting som mynter og Q-tips, til og med det å knappe skjortene mine selv,» sier hun, og legger til at det tok enda lenger tid å lære seg å bruke benprotesene. Hun brukte lenge krykker og det tok over ett år før hun kunne gå uten hjelpemidler.

Juttima håper på å kunne inspirere andre gjennom TikTok og Instagram kontoene sine, hvor hun deler bilder av seg selv i finstasen, uten å dekke til protesene.

Symptomer på Sepsis (blodforgiftning):

  • Høy feber med frostanfall
  • Svekket allmenntilstand
  • Rask puls
  • Rask pustefrekvens
  • Lavt blodtrykk
  • Ofte endret mental fungering

Mange eldre utvikler vage symptomer som tretthet, sløvhet, akutt forvirring, og bevisstløshet. Tidlig i forløpet er huden ofte varm og rødlig, senere ofte kald, blek og klam.

Kilde: NHI

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter