Hjem Forskning Kvinner rapporterer om flere bivirkninger av vaksiner

Kvinner rapporterer om flere bivirkninger av vaksiner

Mens litt flere menn er rammet av koronaviruset enn kvinner, er det kvinner som generelt rapporterer om flere bivirkninger av vaksinene.

At man får bivirkninger av vaksiner er både normalt og til og med bra – det viser at immunforsvaret vårt reiser bust mot sykdommen vi vaksineres mot.

Les også: Disse vaksine-bivirkningene må du være forberedt på

Men, skriver nettstedet Forskning.no, det er rapportert inn langt flere bivirkninger hos kvinner enn hos menn etter koronavaksineringen i Norge, i forhold til kjønnsfordelingen av vaksinedosene.

Les også: Hvilken Covid-vaksine er best?

Per 8. april hadde Statens legemiddelverk behandlet 5635 mistenkte tilfeller av bivirkninger – og hele 4684 av disse bivirkningene er meldt inn av kvinner.

Tall fra USA viser den samme trenden som vi ser i Norge. Og dette er også en typisk trend man tidligere har sett for andre vaksiner.

Årsaken kan selvsagt være at kvinner rett og slett er flinkere med å rapportere inn bivirkninger. Men forskere tror at det også kan dreie seg om biologiske forskjeller mellom menn og kvinner.

Les også: AstraZeneca bytter navn

Kvinner og jenter utvikler gjerne høyere antistoffresponser og opplever flere bivirkninger etter vaksinasjon, enn menn, sto det ifølge Forskning.no å lese i tidsskriftet Seminars in Immonopathology.

koronavaksine
Kvinner rapporterer om flere bivirkninger enn menn. Foto: Canva

– Etter infeksjoner får kvinner gjerne sterkere immunresponser enn menn får, både av antistoffer og kraftigere T-celle-responser, sier immunolog og forsker Gunnveig Grødeland ved institutt for klinisk medisin på Universitetet i Oslo til nettstedet.

Les også: Dolly Parton med ny vri på sang – oppfordrer folk til å ta vaksine

Sterke immunresponser kan være en fordel når kroppen skal slå unna sykdom.

– Det kan være at hormoner kan påvirke hvordan kroppen takler infeksjoner, men man vet ikke om testosteron spiller en egen rolle. Der gjenstår det mye forskning, sa immunolog og professor i medisin ved UiO, Anne Spurkland, til forskning.no i starten av koronapandemien.

Det har også blitt påpekt at mange av genene som er knyttet til immunforsvaret, er på x-kromosomet – og kvinner har to X-kromosom, mens menn har ett x- og ett y-kromosom.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com