søndag, april 18, 2021

La henne få sove. Ny studie viser at menn bør stå opp tidlig mens kvinner bør få sove

Mest lest nå

En ny studie viser at kvinner som sover lenge om morgenen, har mindre sjanse for å få diabetes. Mens menn som sover lenge, tvert i mot øker risikoen for diabetes. Nå mener forskerne at det beste er at mannen står opp tidlig, og lar kvinnen få sove litt lenger om morgenen.

Et velkjent scenario: Klokka er fem om morgenen og toåringen tar salto rundt i foreldrenes seng. Hvem skal stå opp men den lille? Det bør han.

Eller: Klokka er åtte en grå og regnfull søndag morgen. Hunden skraper på soveromdøra og vil ut og tisse. Hvem bør stå opp og ta med hunden ut? Jo, det bør han.


Den nye studien viser blant annet at kvinner som sover lenger om morgenen kan redusere risikoen for å få diabetes. Når det gjelder menn derimot, viser det seg at de opplever motsatt effekt, og at de får økt risiko for diabetes ved å sove lenge om morgenen.

Studien publisert i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Det skriver KK.

Fant en klar sammenheng

I studien undersøkte forskerne 800 menn og kvinner. Og de fant en klar sammenheng mellom mengden søvn, kjønn og insulinnivået i kroppen.

Bjørn Bjorvatn er lege og søvnforsker ved Bergen søvnsenter. Han bekrefter at for lite søvn er mot blant annet økt vekt og diabetes.

Kvinner trenger søvnen. Foto: Canva

– Min første tanke er derfor at resultatene skyldes at kvinnene er på underskudd av søvn, og ved å ligge lenger i sengen kompenseres dette, sier han til KK.

Viktig med nok søvn

Søvneksperten er dog usikker på om å sove lenger om morgenen er den eneste løsningen.

– Det er smart å sove nok til å bli uthvilt, men det kan jo også oppnås ved å legge seg tidligere om kvelden. Jeg tror dette dreier seg om å få nok søvn, ikke nødvendigvis å sove lenge om morgenen, sier han.

Morten Engstrøm, forsker ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap, NTNU er enig i at nok søvn er viktig.

– Noen studier tyder på at kvinner kan ha økt søvnbehov, men damer har også høyere forekomst av insomni, altså vansker med å sove. Noen trenger lite søvn, men for alle gjelder at for lite søvn er ugunstig. Etter det jeg kjenner til er det få studier som har vist at lite søvn er assosiert med god helse, sier han.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter