søndag, oktober 24, 2021

Lader du telefonen om natten? Da må du passe på dette

Mest lest nå

Branner i elsykler, ladbare driller og mobilladere er vanskeligere å takle om natten når vi sover. Likevel lader veldig mange i rom uten røykvarsler.

27 prosent innrømmer at de lader i rom der det ikke finnes røykvarsler. Det går frem av en landsrepresentativ undersøkelse Kantar har gjennomført på oppdrag for Norsk brannvernforening, DSB og forsikringsselskapet If. Spørreundersøkelsen er gjort i forbindelse med den årlige Brannvernuka.

Les også: Lader eksploderte i tenårings seng


– Dessverre har det vært flere alvorlige branner om natten det siste året som har startet i ladeutstyr eller batteri. Dersom det begynner å brenne når vi sover, er det viktig å bli vekket av røykvarsler tidligst mulig før røyk og flammer tar overhånd, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp, i en pressemelding fra IF.

Ladevettregler

– Aller helst bør du gjøre lading når du er våken og til stede, som i ladevettregel nummer to. Men vi vet at mange ikke klarer det, sier Anders Rørvik Ellingbø, branningeniør og leder av skadeforebyggende avdeling i If.

Les også: Mobiltelefonlader sannsynligvis skylden i at hjemmet til Elinor brant ned

Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If har lagt frem ti «ladevettregler». Den første ladevettregelen er «Lad i et rom med røykvarsler».

– Vi omgir oss med stadig flere saker og ting som lades, og det er viktig å bruke godt ladevett. Mange har flere av de nye ladevettreglene under huden allerede, men vi håper og tror at disse rådene vil hjelpe folk til å lade enda tryggere, sier Jon Eirik Holst, seksjonssjef for elsikkerhet i DSB.

Les også: Foreldre fant sin 14 år gamle datter i sengen. Obduksjonsrapporten ga et skremmende svar på årsaken

Ladevettreglene

  1. Lad i rom med røykvarsler
  2. Lad når du er våken og til stede
  3. Les og følg produsentens bruksanvisning
  4. Bruk helst original lader
  5. Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
  6. Ikke lad i senga
  7. Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
  8. Bytt ut skadet utstyr
  9. Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt
  10. Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110

Ladevettreglene er utarbeidet av Norsk brannvernforening, DSB og forsikringsselskapet If, og lanseres i forbindelse med den årlige Brannvernuka.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

Følg oss på sosiale medier

134,582FansLik
1,600FølgereFølg
225FølgereFølg
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter