Hjem Meninger Lærer med åpent brev til foreldre: «Oppdragelsen står du for hjemme»

Lærer med åpent brev til foreldre: «Oppdragelsen står du for hjemme»

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Margareta Liljequist jobber som lærer. For en tid tilbake publiserte hun et viktig budskap til foreldre som hun mener bekymrer seg for mye.

Margareta er opptatt av at foreldre ikke skal forvente at det er skolen som tar seg av all oppdragelsen til barna, men samtidig må roe seg ned og stole på at skolen gjør jobben sin når barna er i deres hender.

På Facebook skrev hun: 

«Til alle foreldre der ute; Jeg vil at dere skal gjøre følgende:

Neste gang barnet ditt sier at læreren har vært urettferdig, spør barnet ditt hva barnet gjorde i forkant av det som føles urettferdig.

Når du har fått viktig informasjon fra skolen, men har rotet den bort eller glemt den; spør de andre foreldrene før du mailer læreren med spørsmål du allerede har fått svaret på. Du må huske på at for hver minste sak du tar opp med læreren, bruker du av lærerens tid til å planlegge og evaluere undervisningen som skal gis til barnet ditt.

Innlegget til Margareta skapte enormt engasjement. Foto: Privat

Husk at dersom barnet ditt har fylt 10 år, klarer barnet fint å ta opp ting direkte med læreren selv. Barnet må lære å ta ansvar, uten at alt skal legges over på barnets foreldre eller barnets lærere (forutsett at barnet ikke har en diagnose eller er alvorlig syk).

Dersom en lærer ringer for å fortelle at noe har skjedd på skolen, så skal du ta utgangspunkt i at læreren tar kontakt fordi man bryr seg om barnet ditt og ikke ringer for å klage på deg som forelder eller på barnet. Tro det eller ei…Lærere har viktigere ting å gjøre enn å ringe å klage for klagingens skyld.

Har du meninger om undervisningen skal du vente litt før du begynner å debattere med læreren. Stol på at opplegget og undervisningen er laget med en pedagogisk tanke, og spør deg selv: Hvem er det som er læreren?

Lov at du lar lærere ta ansvaret for barna når de er på skolen. Vi skal fostre demokratiske medborgere. Oppdragelsen står du for hjemme.

Tenk på hvordan du ordlegger deg om skolen, lærerne og undervisningen når du er hjemme. Dine tanker og meninger smitter over på barna.

Husk at positive tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk er et godt virkemiddel for å påvirke og forandre ting!

Aldri kjeft på barnet ditt, læreren eller x-en din på barnets foreldremøte. Ikke ta det som er «viktige telefonsamtaler» midt under møtet!

Lær barnet ditt at man har lov til å tenke akkurat det man vil, men at det ikke er alt man skal si høyt. Ord kan såre. Lær barna at man skal vise respekt for eldre, og være et forbilde for yngre. At alle skal behandles likt, uansett hvilke kjønn, bakgrunn, klasse eller seksualitet man har. Lær barna at man hilser når man kommer og sier takk for i dag når man går!

Oppdager du en skrivefeil i ukeplanen, så ikke konkluderer med at læreren er inkompetent, sannsynligvis handler det om en stresset lærer.

Får du vite at barnets lærer røyker, hører på hiphop eller går på puben i helgen; ikke anklage læreren for å være et dårlig forbilde, men menneskelig. (Selvfølgelig så lenge de nevnte ting ikke skjer i skoletiden.)

Møter du en lærer på butikken skal du ikke se på dette som en sjanse til å ta en ekstra foreldresamtale!

Til slutt: Ikke bare vær opptatt av hva skolen kan gjøre for deg, noen ganger kan du tenke på hva du kan gjøre for skolen. Positivt engasjement er det beste en forelder kan gi!»

Innlegget, hvor hun tar et oppgjør med foreldres holdninger til lærere, ble delt over 6000 ganger, skriver Expressen.

Del gjerne denne lærerens tanker videre på Facebook om du støtter punktene hennes!

LES OGSÅ: Den pensjonerte læreren har skrevet et brev som er stilet til alle foreldre

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com