lørdag, august 8, 2020

Lærer løftet bort ulydig elev. Frikjent av retten – ingen krenkelse

Mest lest nå

Saken skaper diskusjon i Sverige.

Det har lenge vært en diskusjon for hvilke grenser lærere kan bruke i dagens skolesystem. Vi har tidligere skrevet om Clemens Saers. En lærer som ble angrepet av en elev i klasserommet. Skadene preget han sterkt både psykisk og fysisk.

«Med posttraumatisk stresslidelse, er jeg 25% invalidisert. Det reduserer mitt sosiale liv og evnen til å ferdes der det er mange mennesker, inklusive trikk og buss,» har han uttalt til Sosialnytt.


Videre mener den nå pensjonerte læreren at det ikke lenger finnes grensesetting for barn og ungdom. Han mener voksne i dag ikke tør sette grenser.

«Nå står lærerne helt alene i klasserommet. Det er veldig synd, for våre barn og barnebarn trenger en god skole. Men de voksne tør ikke lenger sette grenser»

Løftet bort elev

Også i nabolandet vårt har det vært mange diskusjoner om hvorvidt lærere skal kunne bruke fysisk makt i gitte situasjoner eller ikke.

Og i dag vil vi fortelle deg om en hendelse på en skole i Lidköping, der en ulydig elev ble løftet av en lærer – og det hele kom opp i Høyesterett.

Den aktuelle skolen. Foto: Wikipedia

Hendelsen fant sted i 2017.

En da 13 år gammel elev i åttende klasse satt i en sofa sammen med tre andre elever på et av skolens offentlige steder. Elevene hadde flyttet på sofaen slik at den hindret andre i å kunne passere. Det skriver svenske Expressen.

Læreren ba elevene flytte seg slik at sofaen kunne flyttes tilbake, og andre elever kunne passere. Elevene nektet å flytte seg. Det endte med at læreren tok tak i den ene 13-åringen og løftet ham av bort.

Den aktuelle eleven følte at han ikke fikk luft da læreren tok tak i ham. Han forklarte senere at han både var redd og hadde smerter.

Illustrasjonsfoto. Bildet har ikke noe med den aktuelle saken å gjøre.

Skolen ble anmeldt og Barne- og elevombudet (BEO) hevdet at dette var en krenkelse for eleven. De fremsatte et krav på 10.000 svenske kroner i erstatning.

Lidköping kommune hevdet imidlertid at gutten ikke ble krenket og ble støttet av både svensk tingrett og lagmannsrett. Men saken nådde også høyesterett.

Og denne uken kom dommen.

I dommen står det: hendelsen var ingen krenkelse.

I dommen heter det videre at læreren hadde fysisk fjernet eleven men at det ble gjort kortvarig og tilpasset situasjonen.

Det står også at inngripelsen oppnådde sitt formål, som var å få slutt på en situasjon der eleven ikke fulgte lærerens forespørsel om å flytte seg.

Hva tenker du om dette? Gikk den aktuelle læreren for langt eller bør lærere kunne gripe inn på en slik måte ovenfor elever som ikke tar beskjeder? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din menig!

LES OGSÅ: Lærer med åpent brev til foreldre: «Oppdragelsen står du for hjemme»

130,360FansLik
1,531FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter