Forsiden Nyheter Lar du hunden løpe løs i skogen? Det skal du slutte med...

Lar du hunden løpe løs i skogen? Det skal du slutte med – nå!

-

«I tiden fra og med 1. april til og med 20. august skal en hund bli holdt i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at ikke den kan jage eller skade storfe, sau, geit, fjærfe, rein, hest eller vilt, herunder viltets egg, reir og bo.»

Slik lyder et avsnitt i loven om hundehold, kapittel 2, §6.

Dette betyr i praksis at mellom den 1. april og den 20. august, skal du holde hunden din i bånd. Basta!

Dessverre er det slik at mange tolker dette som at bare hunden er i bånd, så er det innenfor lovverket – og lar hunden sin løpe i lange liner på opptil både 20 og 30 meter.

Hold hunden i bånd! Foto: Pixabay

Hele poenget med båndtvang er at man til enhver tid skal ha full kontroll på hva hunden din gjør når du går tur med den, og det har man ikke dersom den likevel kan løpe flere titalls meter rundt som den selv har lyst til. Skulle den tilfeldigvis komme over enten et fuglereir, en rådyrkalv eller andre dyr den kan oppfatte som et bytte, er det fint lite man får gjort før skaden er skjedd.

Hunder er rovdyr

Hunder er svært instinktive dyr, og vi må aldri glemme at de innerst inne fortsatt er rovdyr. Selv om de er aldri så snille og gode mot oss mennesker – og faktisk aldri har gjort andre dyr fortred, skal man aldri la en hund være sammen med andre dyr uten å være under oppsikt. For eksempel kan ikke en hund vite om den lille pipende fjærballen som ligger gjemt i gresset er en pipeleke det er ok å kaste rundt med, eller at den ikke skal snuse til bortgjemte rådyrkalver, for da vil kanskje ikke moren ha noe med den å gjøre etterpå. Eller enda verre – blir skremt bort slik at kalven overlates til seg selv og dør en langsom og smertefull død av sult.

LES OGSÅ
Derfor må du ikke bygge egne varder på fjellet - forsker sjokkert over den norske fjellheimen
LES OGSÅ
Lisa mistet sin ett år gamle datter - nå advarer hun andre foreldre mot å gjøre den samme feilen med bilstolen

Dyr som ligger og trykker fordi de værer hunden komme, kan plutselig springe frem for å rømme, noe som ofte vekker jaktinstinktet hos hunden, og ofte med fatale følger. Selv om hunden kanskje bare vil leke.

Ikke alle vil møte en hund som går løs

Dessuten finnes det mennesker som ikke liker nærkontakt med hunder, eller kanskje er redde for dem, og de setter ikke alltid like stor pris på å møte en hund med tilnærmet «frie tøyler» – som et svært langt bånd nå en gang er.

Derfor er det viktig at man alltid holder hunden i kort bånd på maksimalt to meter, slik at man til enhver tid kan hente inn hunden og holde full kontroll på den og bevegelsene den gjør. Det er faktisk en plikt man har som hundeeier. Del hvis du er enig.

Populært

Dan Åsen Hansen
Dan har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2017. Skribent med lang erfaring innenfor faget. Jobber også som pressefotograf.