Hjem Helse Lege: Er du et par kilo for mye, så ikke slank deg

Lege: Er du et par kilo for mye, så ikke slank deg

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Mer enn halvparten av dem som slanker seg, ender opp med å veie mer enn før slankekuren startet.

– Det er forbundet med relativt lav helserisiko å bære rundt på noen kilo for mye. Denne overvekten er langt å foretrekke fremfor å prøve å pine seg ned i vekt, for så sannsynligvis å gå mer opp igjen enn man gikk ned, sier hjerneforsker, lege og førstelektor ved Institutt for helsevitenskap ved Universitetet i Sørøst-Norge, Ole Petter Hjelle, til VG.

Studier viser nemlig at mer enn halvparten av overvektige som har slanket seg, har endt opp med en høyere vekt enn de hadde i utgangspunktet. I verste fall kan man slanke seg til fedme.

Hjelle råder heller de som strever med å gå ned i vekt til å ikke gå mer opp, forutsatt at overvekten ikke har bidratt til for eksempel høyt blodtrykk, hjerte- karsykdommer eller diabetes.

Så lenge man ellers er frisk mener Hjelle det ikke utgjør en vesentlig helserisiko om man har en BMI fra 25,0 til 29,9.

Finn din BMI

Her kan du regne ut din BMI.

BMI står for Body Mass Index (kroppsmasseindeks på norsk), og er en internasjonal standard fra WHO som indikerer om voksne over 19 år er under-, normal- eller overvektige.

BMI sier ingenting om forholdet mellom fett og muskler eller hvor på kroppen fettet sitter. Vær oppmerksom på at BMI-grensene ikke gjelder for barn, gravide og personer med høy muskelmasse.

BMI-grensene for voksne:

Under 18,5: Undervekt
18,5-24,9: Normalvekt
25,0-29,9: Overvekt
30,0< Helseskadelig overvekt/fedme

Kilde: Melk.no

Fedme

Passerer man en BMI på 30 poeng, kommer man over i fedmekategorien. Her øker sjansene for fedmerelaterte sykdommer, og man utsetter seg for større og større risiko for hvert poeng man er over 30. 

– For hvert femte BMI-poeng over 30, øker risikoen for tidlig død med 30 prosent, advarer Hjelle.

Hjelpemidler

Om man først har nådd fedmegrensen kan det være nyttig å benytte seg av noen hjelpemidler for å ta av vekt. Nedenfor har vi sett på noen av hjelpemidlene som faktisk kan fungere. (Obs, inneholder reklame for de omtalte produktene).

30days Plus

30 days plus er et norskutviklet produkt som i studier har vist seg å virke spesielt godt på magefettet. Dette ifølge produsenten selv.

Tablettene, som er utviklet i Norge, har i flere år vært det mest solgte kosttilskuddet i Skandinavia og mange land i Europa.

Pris: 199,- for 30 dager

Fat Burner Max

Bestselgeren fra Kost1 når det kommer til fettforbrenning.

Selv omtaler de produktet slik:

«Fat Burner Max består av flere aktive ingredienser som har vist seg og ha veldig god effekt på fettforbrenning og energi. Det nøye utvalgte og sammensatte innholdet i Fat Burner Max bidrar til at du kan nå dine mål om økt fettforbrenning raskere i tillegg til å holde energinivået oppe hele treningsøkten.

Bestselgeren Fat Burner Max tok Norge med storm i 2013 og har siden den gang solgt over all forventning til fornøyde kunder i hele landet.»

Pris: 399 / 2 mnd forbruk

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com