Ukritisk googling av hodepine kan ikke bare gi oss helseangst – det kan faktisk føre til virkelige sykdommer, hevder lege.
– Har du hodepine, og sjekker på internett hva årsaken kan være, kan en hjernesvulst være bare et par tastetrykk unna. Brukes nettet ukritisk, kan det skape helseangst. Og ikke bare det: det kan også gjøre oss syke.
Dette sier fastlege og leder i Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, til VG.
Hun mener internett og all den informasjonen som er tilgjengelig for oss der ikke har løst noen helseutfordringer for folk. Kanskje snarere tvert imot.
– Min bestemte følelse er at det er flere og større helsebekymringer blant befolkningen nå enn for 20 år siden. Internett har selvfølgelig ikke all skyld, men faktisk en del: En australsk undersøkelse viser at 80 prosent av befolkningen sjekker med Google før de sjekker med legen når de har et symptom de er usikker på hva betyr. I de aller, aller fleste tilfeller er ikke hodepinen et symptom på hjernesvulst. Men når man surfer rundt på nettet på jakt etter forklaringer, så vil det kunne føre til flere bekymringer – og mer sykdom, sier hun til avisa.
Grunnleggende og vedvarende bekymringer over tid øker faktisk risikoen for flere sykdommer, blant annet hjerteinfarkt forteller Kvittum Tangen. Hun har selv opplevd pasienter som stoler med på Google enn på hennes kompetanse som fastlege.
Og hjerteinfarkt er ikke den eneste sykdommen man kan bekymre på seg: Muskel- og skjelettsmerter er andre lidelser man kan «bekymre på seg». Det samme gjelder angst og depresjon.
Helseangst er noe som kommer dels fra genetikk, dels fra oppvekstmiljø og dels fra hvilke erfaringer man har gjort seg i livet.
Dersom man har reell helseangst så er dette noe som ifølge skandinavias største helsenettsted NHI.no kan behandles med kognitiv terapi. Dette tilbys også som nettkurs.