Hjem Meninger Lege Mads Gilbert: – Vi må iverksette sosial isolasjon

Lege Mads Gilbert: – Vi må iverksette sosial isolasjon

av Marte Frimand

Overlege Mads Gilbert og smittevernekspert Bjørg Marit Andersen har skrevet et innlegg i Dagbladet der de tar til orde for enda strengere tiltak i kampen mot koronaviruset. De mener det eneste riktige nå, er å innføre sosial isolasjon.

«Smittespredningen er ute av kontroll, også i helsevesenet. Folkehelseinstituttet (FHI) vil vi skal forberede oss på at 2,2 millioner blir smittet i Norge. Det påkaller stort alvor, felles innsats og lydhør respekt, også for de kritiske røstene. Det skaper tillit», skriver de to legene i Dagbladet, og roser regjeringens tiltak forrige uke, da de stengte skoler og barnehager.

«Men vi mener dette er ikke nok», skriver de videre.

Tre ting må iverksettes

«Erfaringene fra Asia er tydelige: Det er mulig å tilnærmet undertrykke virusepidemien, ikke bare «flate ut» smittekurven, i løpet av 8-12 uker. Da må spesielt tre ting iverksettes: Massiv prøvetaking med lav terskel, intens smittesporing av de som tester positivt for å stoppe smittekjedene tidligst mulig – og omfattende isolering av smittede og karantene av de som er eksponert for smitte.

De som har positive prøver må isoleres effektivt, og de må avlegge to negative prøver med ett døgns mellomrom før de slipper karantene. Og selvsagt må den personlige hygienen være topp. Nøkkelpersonell (helse, politi, kritisk samfunnspersonell) må beskyttes med nok og forsvarlig smittevernutstyr», skriver de.

Ikke bare gamle

De to legene, skriver at det er en stor misforståelse at koronaviruset bare er farlig for de aller eldste.

«Det har festet seg et sterkt inntrykk at det nærmest er 80-90 år gamle multisyke sykehjemspasienter som lever farlig, mens vi andre vil klare oss helt fint, med «lett sykdom». Stemmer det, eller er det bare en «trygghetsskapende feilmelding»?» skriver de, og fortsetter:

«I en fersk studie publisert 13. mars beskrives forløpet til 201 pasienter i alderen 21-83 år innlagt med bekreftet corona-lungebetennelse på et sykehus i Wuhan i januar. Snittalder var 51 år, og 80 prosent var yngre enn 65 år. Hver femte pasient med lungebetennelse døde (22 prosent). Fire av ti (42 prosent) utviklet ARDS, én av tre trengte respiratorbehandling, av disse døde flertallet (52 prosent). De som ikke fikk ARDS var 48 år, de som fikk var 59 år. Gamle og syke?

Risiko for død var som ventet større hos de eldste og hos de som utviklet annen organsvikt, men det var ikke forskjell i dødelighet hos de som fikk ARDS om de var syke eller ikke fra før (hjerte- eller blodtrykkssykdom, diabetes).»

Dette er svært alvorlig

«Selvsagt er alder (>65 år) og tilleggs-sykdommer risikofaktorer for død, men vi snakker altså i hovedsak om pasienter godt under norsk pensjonsalder med beskjedne kroniske sykdommer før de smittes.

Ingen vet hvor dette ender. Dette er svært alvorlig, hinsides «utfordrende» og «krevende». Det er allerede krise. Nå har vi to hovedspor mot pandemien: Smittevern og behandling av de syke.

Nå må vi gjøre alt vi kan for å innhente forspranget viruset har fått. Det viktigste nå må være å stoppe smittespredningen», skriver de to legene og avslutter:

«Storslegga må fram! Alle må bidra!»

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.