Lege: Så farlig er det å bli avhengig av nesespray

6002

Så var du pottetett i nesen igjen. Eller pottetett er du kanskje ikke, men det er da en smule tyngre å puste enn vanlig? Et lite sprøyt med nesesprayen så er alt bra igjen…

Denne følelsen og tankegangen er velkjent. Hvem har vel ikke, eller kjenner noen, som titt og stadig må frem med nesesprayen? I følge lege Lena Hedlund er dette en skummel tankegang. Til Metro.se sier hun at det å bli avhengig av nesespray er både svært enkelt, og meget ubehagelig.

Videre forklarer legen:

– Om du bruker nesespray sammenhengende over tid vil du få en inflammasjon i nesen. Da vil du bli enda tettere i nesen enn du var før du begynte å bruke nesespray. 

Når man blir enda mer tett vil man så klart fortsette med å bruke nesesprayen ettersom det hjelper der og da. Men du gjør det bare verre. Det blir en ond sirkel. 

Det er ikke livstruende å bli avhengig, men det senker allmenntilstanden.

– Det er jo ubehagelig å gå rundt å være tett hele tiden. Det kan lett føre til søvnproblemer. Livskvaliteten blir dårligere.

Dersom du allerede er blitt avhengig av nesespray og ikke klarer å legge den bort på egenhånd bør du oppsøke lege. Lena Hedlund forteller at når hun og hennes kolleger behandler denne avhengigheten bruker de kortisonspray.

– Det finnes reseptfritt på apoteket, så man kan prøve å behandle det selv. Ved alvorligere tilfeller bruker vi kortisontabletter, men det kan man ikke bruke over lang tid på grunn av bivirkninger. Det er ofte en lang prosess. 

Legen forklarer at man i utgangspunktet ikke skal bekymre seg for å bruke nesespray når man er forkjølet. Men man skal aldri bruke det lenger enn 10 dager sammenhengende.

Kilde: metro.se

Kjenner du noen som er snau med å finne frem nesesprayen? Del informasjonen videre til dem! 

SISTE NYTT

Advertisements