onsdag, september 30, 2020

Lege ved akuttklinikken i Oslo: – Unge og friske kan bli alvorlige syke. Vi må ta dette på alvor

Mest lest nå

5 grunner til at vi elsker og savner Per Fugelli

Den 13. september 2017 døde Norges mest populære samfunnsdebattant og forfatter. Per Fugelli var høyt elsket på grunn av sin unike evne til å...

Øyvind Skraastad leder akuttklinikken ved Oslo universitetssykehus. Han sier at folk må forstå at risikoen for å bli alvorlig syk ikke bare gjelder eldre mennesker og enkelte grupper med svekket helse.

– De som er i risikogruppene, tenker personlig smittevern og er engstelige. De har forstått alvoret. Men friske unge og middelaldrende med normalt god helse, er blitt for beroliget av signaler fra helsemyndighetene og mange tror at de bare kan få lette symptomer. Det er feil og en altfor forenklet oppfatning av hva dette kan komme til å bli, sier Øyvind Skraastad til VG.

Advarer unge og friske

Legen advarer folk som er under 60–70 år og friske.


– De må forstå alvoret. Det har vært vanskeligere enn ventet å nå igjennom med budskapet om atferdsendringer. Mange tror de kan fortsette omtrent som før. Da bidrar de til at smittetrykket i befolkningen blir større, sier Skraastad.

– Unødvendig økning av smittede i aldersgruppen vil føre til at noen blir alvorlig syke. Det finnes lavrisikogrupper. Men heller ikke relativt unge og friske personer kan være sikre på å unngå alvorlige sykdomsforløp. De kan også bli intensivpasienter, kanskje med tragisk utfall, sier legen videre.

Må ta det på alvor

Øyvind Skraastad mener vi ikke kommer til å lykkes, dersom grupper i befolkningen fortsatt ikke forstår alvoret og følger koronareglene.

– Hele befolkningens evne og vilje til å begrense smitte må til for at sykehusene skal klare oppgavene. Alle må forstå at vi trenger smittevern med hyppig håndvask, avstand mellom mennesker og en grunnleggende disiplin for å hindre smittespredning. Smittevern er ikke bare noe som naboen må drive med. Vi vil ikke lykkes dersom vi har grupper i befolkningen som ikke forstår dette, sier han, og legger til:

– Noen tror de kan leve sitt eget liv, noen vil melde flytting til hytta og fortsette som før. Det bidrar til at smittetrykket i gruppen blir større, og ut av det kommer det alvorlig syke pasienter. Nå må alle ta dette på alvor.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter