Hjem Helse Legen advarer: 5 matvarer du trodde var sunne som ikke er det

Legen advarer: 5 matvarer du trodde var sunne som ikke er det

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Legen Mijin Brown som går under brukernavnet DR Midge på TikTok advarer om at fem matvarer du trodde var sunne, faktisk ikke er det.

Brown har lagt ut en video på TikTok om maten du bør unngå – i hvert fall ut fra et perspektiv om insulinresistens.

Videoen, som også er omtalt av Daily Mail, er vist over 1,2 millioner ganger og er kommentert mer enn 1500 ganger.

Å spise mat med høy glykemisk indeks kan føre til at blodsukkernivået øker raskt og trigger bukspyttkjertelen til å frigjøre mer insulin, slik at blodsukkeret deretter faller raskt tilbake. Dette kan fremme cravings og overspising.

Dersom man gjenta denne syklusen ofte, kan også forårsake insulinresistens. Det vil si når celler i muskler, fett og lever ikke reagerer godt på insulin og ikke klarer å ta opp glukose fra blodet ditt like godt.

Som et resultat lager bukspyttkjertelen mer insulin for å hjelpe til med å forsyne cellene dine med glukose. Dermed han du få for høyt blodsukkernivået. I verste fall kan det til slutt føre til diabetes type 2. Høyt blodsukker over tid kan også føre til plakk i arterier, betennelse og hjerte- og leddproblemer.

– Insulinresistens er en av de grunnleggende årsakene til livsstilsrelaterte sykdommer som de fleste av oss lider av, sier hun og refererer til hjertesykdom, kreft, fettlever, polycystisk ovariesyndrom (PCOS), erektil dysfunksjon, demens, migrene, kroppsfett og diabetes.

Dette er de fem matsortene

Matvarene hun trekker frem er fruktjuice, frukt, havremelk, havregryn og riskaker.

I videoen forklarer Brown at fruktjuice og frukt er mindre sunt enn folk tror. Det skyldes det høye sukkerinnholdet.

frukt
Legen advarer mot mye sukker i frukt. Foto: Canva

– Visste du at noen fruktjuicer har like mye sukker som en boks brus? Selv den usøtede varianten kan ha så mye som 26 g karbohydrater, som er omtrent seks teskjeer sukker. Alt dette, med veldig lite fiber, sier hun i videoen.

Noen frukter er verre enn andre, hevder hun. Brown mener at mango, ananas, bananer og druer har så høyt sukkerinnhold at de bør anses som en dessert.

Kan gi insulinresistens

Havremelk, havregryn og riskaker har ifølge legen stor glykemisk påvirkning etter at du har spist dem. Dette hevder hun kan føre til insulinresistens.

– En kopp havremelk har 15 g karbohydrater, og vi snakker ikke om de med tilsatt sukker. For ikke å nevne at mange av butikkmerkene er laget med konserveringsmidler, fortykningsmidler og emulgatorer. Ingenting av dette er bra for verken tarmhelsen eller den generelle helsen.

– En annen kontroversiell matsort som rutinemessig anbefales til diabetikere som et sunt alternativ er havregryn. En av grunnene til at de sannsynligvis anbefaler det er som en kilde til fiber. En kopp havregryn har omtrent åtte gram fiber, men 62 gram karbohydrater, sier hun.

Riskaker er populært mange steder i verden, og mye av grunnen mener Brown er det at to riskaker bare har 70 kalorier.

– Men de har også 14 gram karbohydrater og ikke noe særlig fiber. Den eneste måten du vil være fornøyd med å spise to av disse, er om du spiser spise mer, mener hun.

Fem ting hun spiser i stedet

Blant de mer enn 1500 kommentarene er det mange som undrer seg på hva i all verden man da kan spise. Flere legger heller ikke skjul på at de synes det å «shame» sunn mat er litt ekstremt.

I en annen video har Brown presisert at hun ikke er uenig i at disse matvarene har vitaminer og næringsverdi, men sier det er viktig å avveie opp mot hvilken effekt matvarene har på hormonene våre.

@drmidge

Healthier alternatives to some “healthy” foods. #insulinresistance #healthyfoods

♬ original sound – Dr. Midge MD FRCPC

Hun peker på isulinresistens som en stille folkesykdom.

Istedenfor fruktjuice foreslår hun at folk kan spise frukten. Og hun anbefaler at man i steden for banan, ananas og druer heller velger epler eller bær.

Da hun pekte på havremelk som en av fem matvarer som ikke var så sunne som man tror, var det mange som uttrykte frustrasjon. Brown anbefaler heller mandelmelk eller kokkosmelk. Hun har også byttet ut havregryn med yoghurt som hun blander med nøtter og bær. Og riskakene? De er erstattet med selleri.

  1. havregryn
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com