Hjem Helse Legen advarer mot den nye trenden: – Mye farligere enn du tror

Legen advarer mot den nye trenden: – Mye farligere enn du tror

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En av trendene som har tatt av på TikTok i det siste er nakkeknekking. Videoer som demonstrerer denne teknikken er sett mer enn 1,8 milliarder ganger. Det bekymrer legen Ever Arias.

Legen som selv har konto på TikTok, ønsker å bruke sosiale medier til å gi folk kvalifisert informasjon om helse. En av tingene som har forferdet legen, er trenden med «nakkeknekking», altså å drive kiropraktikk på seg selv.

I videoen han har delt der han forteller folk at dette er mye farligere enn de selv tror, starter han med å vise en jente som gjorde dette virale trikset på seg selv. Hun endte opp på legevakten, og tilbragte de første to ukene på college med en svær nakkekrage.

– Det var en pasient på rundt 20 år som kom til akuttmottaket etter at hun sa hun hadde forsøkt å knekke opp nakken sin. Etter det andre forsøket hørte hun et smell og fikk voldsomme smerter. Etter at vi hadde undersøkt henne fant vi ut at hun hadde et kompressjonsbrudd i ryggsøylen, forteller Ever Arias i videoen.

Samtidig viser han frem et røntgenbilde av nakken til den unge kvinnen og legger til at hun også hadde hypermobilitetssyndrom. Hypermobile ledd er ifølge nettstedet NHI.no en tilstand der flere ledd kan bøyes/strekkes mer enn det som anses å være normalt. Dette er en hyppig tilstand som sjelden gir plager og som ikke skal behandles.

Iføgle helsenettstedet tilsier dagens kunnskap at det ikke er grunnlag for rutinemessig å anbefale behandling for hypermobile ledd. Enkeltpasienter som er veldig plaget kan eventuelt finne en fysioterapeut for behandling og opptrening. Men ifølge NHI finnes det ikke gode og utprøvde behandlingstilbud.

På grunn av denne tilstanden var pasienten til Ever Arias veldig fleksibel, og endte opp med å flekse nakken litt for mye.

– Men det er også viktig å forstå at om du knekker opp nakken hos en kiropraktor, så er det et par situasjoner du kan sette deg selv i, advarer Arias.

Han har sett folk komme inn på akutten med slag etter at de har fått en kiropraktor til å jobbe med nakken deres, og resultatet har vært vertebral arteriedisseksjon.

– Går du til kiropraktor er det viktig å be dem holde seg unna nakken din, sier han.

Legen understreker at han selv aldri ville finne på å forsøke å knekke opp nakkevirvlene sine – og håper videoen hans vil få andre til å la være med det.

– Det kan ofte føre til større skade. Du kan til og med forårsake din egen vertebral arteriedisseksjon eller skader på andre blodårer, advarer han og understreker at nakken er et område med delikate strukturer.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com