in ,

Legen ba Lena om å slanke seg og trene mer – Så fikk hun vite hva som var den egentlige grunnen til plagene

Skjermdump: Instagram

Lena Prestmarken er 31 år, personlig trener på Sats og opptatt av sunt konsthold. Hun har alltid vært en slank dame – men plutselig begynte vektnåla å tikke oppover. Legen overså kjent kvinnesykdom.

Samtidig som vekta plutselig begynner å øke uten noen forklarlig grunn, kjenner Lena at hun får smerter i muskulaturen.

– Ingen ting har hjulpet. Verken strenge dietter eller daglig trening. Samtidig har smertene bare blitt verre. Et lite klyp i huden gjør forferdelig vondt, forteller hun til avisa Hadeland.


Hun oppsøkte fastlegen.

– Den eneste beskjeden jeg fikk var å trene mer og spise mindre. Jeg lå allerede på rundt tusen kalorier samtidig som jeg trente én til tre timer daglig. Jeg visste hvor grensa for forsvarlighet gikk, sier Lena til avisa.

Selv om hun hadde et fornuftig kosthold og trente mye, la hun på seg.

– Jeg måtte bare slå meg til ro med det, og tenkte jeg fikk være en representant for oss som ikke innfrir normen til kropp, forteller hun.

Leste tilfeldigvis om lipødem

For noen år siden kom hun helt tilfeldig over informasjon om Lipødem. Lena kjente straks igjen symptomene.

Ifølge nettsiden til den private helsetjeneste-leverandøren Volvat er lipødem en kronisk tilstand i fettvevet og lymfekanalene. Det fører til unormal opphopning av fett i bestemte områder av kroppen, og rammer i hovedsak kvinner.  

Sykdommen kjennetegnes med smertefulle hevelser i ben, lår og rumpe. Nederste delen av anklene og føttene rammes som regel ikke. Noen ganger kan lipødem også påvirke armene, men hendene påvirkes vanligvis ikke. Det påvirker vanligvis begge sider av kroppen likt.  

Man vet ikke den eksakte årsaken til hvorfor noen rammes av lipødem. Det finnes foreløpig ingen kur for sykdommen, men det er flere behandlingsmetoder som kan lindre og forhindre at tilstanden blir verre.

Sykt fett som ikke kan slankes, eller trenes vekk.

Lena har ifølge avisa Hadeland vært i kontakt med en kirurg som har informert om en behandling som kan hjelpe. Men siden hun nettopp har blitt mor for første gang, så har hun enn så lenge holdt sykdommen mest mulig i sjakk med kosthold og trening.

I et instagram-innlegg har hun delt både kunnskap om lipødem, og fortalt litt om hvordan det føles.

Lena bskriver lipødem som «syke» fettceller som samler seg primært på underkroppen og eventuelt på overarmene. Det er fett som ikke kan slankes, eller trenes vekk.

– Har jo hele tiden de siste år prøvd å kontrollere med kcal og treningstimer. Selv om jeg levde like «sunt», og trente like mye eller mer – gikk vekten opp, forteller hun i innlegget.

– Skulle gjerne hatt det skrevet i panna

Hormoner er noe som kan sette lipødem i sving, og i forbindelse med svangerskapet fikk Lena både mer fett og mer smerter – selv med kontroll på kost og trening underveis.

– Jeg kan ikke huske i mitt voksne liv å ha vært så utilpass i egen kropp. Skal jeg da trene med andre mennesker? kan jeg gi dem treningsglede? Jeg skal gjøre mitt beste, sier PT’en som antagelig er langt bedre trent enn de aller fleste av oss.

– For meg er trening mye mer enn bare kropp, det er medisin for hodet og humør. Og ikke minst, det er jo jobben min, som jeg er så glad i! Jeg har valgt i første omgang kosthold og rett trening før evt operasjon, sier hun.

Men selv om Lena har en sunn og aktiv livsstil er hun ikke uberørt av det å ha lipødem.

– Jeg skulle gjerne hatt det skrevet i panna, så alle vet. Jeg jobber hardt, hver dag. Selvom det ikke synes, sier hun.

Hun har valgt å dele historien på Instagram fordi hun håper å nå ut til flere slik at de kan være opplyst om denne tilstanden.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Fem storsatsinger basert på virkelighetens dramatikk som kommer på Netflix i 2022

barn

Tre knep som fungerer bedre i barneoppdragelsen enn tomme trusler