Hjem Forskning Legen har studert tusenvis av nær døden-opplevelser: Dette er hans konklusjon

Legen har studert tusenvis av nær døden-opplevelser: Dette er hans konklusjon

Å se et sterkt lys eller sveve som en ånd over sin egen kropp er beskrivelser som ofte går igjen i forbindelse med nær-døden-opplevelser.

Kreftlegen Jeffrey Long fra Kentucky har brukt flere tiår på å studere tusenvis av nær døden-tilfeller. Han var tidligere skeptiker, men sier nå at flere tiår med forskning på likhetene mellom forskjellige beretninger om folks nær døden-opplevelser har endret hans egen tro om et mulig liv etter døden.

Gjennom en egen nett-tjeneste inviterer kreftlegen folk til å fortelle detaljert om egne nær døden-opplevelser. Og så langt har Long samlet mer enn 5 000 beretninger om fenomenet på over 30 språk, fra mennesker med ulik religion og kulturell bakgrunn.

Arkivet hans inkluderer mange historier. Her er det for eksempel en person som ble ført ut på et jorde av en skikkelse der vedkommendes avdøde kjære satt. En annen så en lyskule forlate brystet hennes, sveve et øyeblikk før hun forsvant ut av rommet.

Det er 37 år siden en artikkel i Journal of the American Medical Association vekket Dr Longs interesse for det forfatterne kalte nær-døden-opplevelser. De presenterte dette uten noen klinisk eller medisinsk forklaring.

–All medisinsk opplæring fortalte meg at du enten var i live eller død. Det var ingen mellomting. Men plutselig leste jeg fra en kardiolog som beskrev pasienter som hadde dødd og så kom tilbake til livet, og rapporterte veldig distinkte, nesten utrolige opplevelser, sier Long ifølge Daily Mail til nettstedet Insider.

Han beskrev en nær-døden-opplevelse som en person som enten er komatøs eller klinisk død uten hjerteslag samtidig som de fortsatt har en klar opplevelse der de føler følelser, ser og hører, samt samhandler med andre vesener.

Gjennom årene har han vurdert tusenvis av beretninger. Felles for historiene er at alle er slående like – uavhengig av personens trossystem. Han har lest og hørt historier fra kristne, muslimer, hinduer, jøder og ateister.

LES OGSÅ: 8-åring ble gjenopplivet etter trafikkulykke – forteller usannsynlige detaljer om himmelen til sin mor

Det var i internetts spede begynnelse, i 1998, at Long og kona etablerte Near-Death Experience Research Foundation. Det er et nettsted der folk fra hele verden kan dokumentere sine egne nær døden-opplevelser.

– Lysene som var nærmest meg var foreldrene mine, besteforeldrene mine, og annen familie som hadde gått bort tidligere – og knyttet til dem, litt lenger unna var nære venner, og knyttet til dem igjen var folk som hadde påvirket meg og som jeg hadde påvirket, forteller en som kaller seg Harry.

En annen forteller at «et rent, strålende lys oppslukte meg, og jeg hadde ikke lenger en fysisk kropp. Men jeg eksisterte fortsatt? Jeg hadde ingen øyne til å se, men jeg så på alt rundt meg. Jeg var i sentrum av en enorm intethet, men intetheten var ikke tom. Den var fullstendig fylt av den levende Guds nærvær.»

Sarah fra Italia forteller at «disse tre rene vesenene snakket til meg på et annet språk. De brukte tankene mine, men det var annerledes enn tanker… Jeg visste allerede at ved å være ved deres side, kom alt tilbake til meg. De ga meg så mye kjærlighet… jeg ville ikke dra, men jeg måtte tilbake. Det var slik det måtte være.»

Hva skjer egentlig etter livet? Foto: Canva

Gjennom årene med forskning har Long konkludert med at rundt 45 prosent av nær-døden-opplevelser inkluderer en følelse av å være utenfor kroppen, der folks bevissthet er atskilt fra deres fysiske vesen.

Omtrent tre fjerdedeler av dem som opplever dette rapporterte at de ønsket å bli i livet etter døden på grunn av den enorme kjærligheten og gleden. Mer enn halvparten rapporterer at de har sett et «himmelsk» rike, og rundt en fjerdedel av dem er innhyllet i lys eller tåke.

LES OGSÅ: Forskere har oppdaget hva som forårsaker opplevelsen av «lyset i enden av tunnelen» nær døden-pasienter forteller om

– Dette betyr også at nesten 100 prosent av de som har erfaring med døden ikke lenger frykter det, sier han.

Forskningen hans har også endret måten Long bryr seg om pasientene sine. Tidligere ville han ikke nevnt forskningen sin på akkurat dette feltet, men hvis pasientene hans ønsker å snakke om det, så forteller han om dette.

Lege har studert nær døden opplevelser. Foto: Canva

– Jeg forteller dem at basert på min forskning, er jeg veldig sikker på at det er et fantastisk liv etter døden for oss alle og at vi vil bli gjenforent med våre avdøde kjære. Og det er dypt betryggende for dem. For meg er det en velsignelse å kunne dele det med dem, sier han.

Men han presiserer at målet hans som lege er å hjelpe folk å ha flere sunne dager på jorden i dette livet.

  1. nær-døden-opplevelse

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com