Hjem Helse Legene sa femåringen bare hadde øyebetennelse – realiteten var langt mer alvorlig

Legene sa femåringen bare hadde øyebetennelse – realiteten var langt mer alvorlig

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

At barn får øyebetennelser er ikke uvanlig. Og da fem år gamle Stella fra Melbourne, Australia fikk diagnosen tenkte ikke moren mer over det.

Kort etter de kom hjem fra det første legebesøket skulle det imidlertid vise seg at de røde øynene var symptomer på noe langt mer alvorlig.

Det var kort før Stella skulle begynne på skolen at moren reagerte på at øyelokket til datteren var blitt veldig rødt og hovent. Siden øyeinfeksjoner er veldig vanlig hos barn tenkte ikke mamma Gaylene mer over dette, men bare for å være sikker tok hun datteren med seg til legen for å få en sjekk av det.

Legen antok også at det var en øyeinfeksjon, og Stella fikk med seg kremer og antibiotika hjem og både legen og moren trodde femåringen kom til å være bra igjen i løpet av et par dager.

Istedenfor at øyeinfeksjonen gradvis avtok, som ventet, ble den verre. Ifølge en video fra Watch JoJo som er publisert på YouTube, begynte Stella kort etter også å klage på hodepine. For en forelder vekker det naturligvis bekymring når barnet ikke blir bra igjen av medisinene, så de dro til en annen lege. Han ville sjekke grundigere, og sendte Stella rett på en CAT-scan.

Denne undersøkelsen avdekket alle foreldres verste mareritt: Stella hadde en svulst mellom hjernen og øyet. Situasjonen var så alvorlig at femåringen ble sendt rett på barneskehuset i Melbourne.

Faksimile: Youtube

Etter en rekke tester sto legene ovenfor et vanskelig dilemma: Svulsten vokste hurtig og var iferd med å spise seg inn i beinet som utgjør øyehulen. Fordi svulsten var såpass stor, lå der den gjorde og vokste fort var det en risiko for at Stella kunne komme til å bli blind.

Det viste seg at Stella hadde en svært sjelden sykdom: Langerhans-celle histiocytose.

– Sykdommen kan variere fra et begrenset angrep på for eksempel et bein (gjerne hodeskallen), en tilstand som kan gå tilbake av seg selv, og til en sykdom som angriper mange organ, er kronisk og tiltakende, og som kan forårsake store skader. I noen tilfeller er sykdommen livstruende, opplyser skandinavias største helsenettsted NHI.no.

Celletypen som forårsaker sykdommen, heter Langerhans-celler. På mange måter likner histicytose på kreft, og sykdommen behandles også gjerne av kreftleger med cellegift og stråling. Men til forskjell fra kreft, kan histiocytose i noen tilfeller bli bra av seg selv uten behandling. Diagnosen er også svært sjelden, så forskerne er ikke helt sikre på om dette egentlig er en svulstsykdom eller en betennelsessykdom.

– Over 70 prosent av dem som får sykdommen, er barn. Man har beregnet at det oppstår ca. 1-5 nye tilfeller per million innbyggere per år. Det vil si at det kanskje er omtrent 20 nye tilfeller i Norge per år, skriver NHI.no om den svært sjeldne diagnosen som rammet Stella.

Faksimile: YouTube

De hyppigste tegnene på sykdommen er utslett, tungpust, tørste og økt urinutskillelse, beinsmerter, lymfeknuteforandringer, vekttap, feber, tannkjøttplager, øreinfeksjoner, balanse- og hukommelses-problemer og synsproblemer.

– Svulsten var 1,5 centimeter og formet som en bjelle, forteller mamma Gaylene til Daily Mail Australia.

Legene valgte å opererer bort svulsten, ettersom femåringen sto i fare for å bli blind. Etter at de klarte å komme inn til svulsten via øyelokket, fjernet kirurgene vellykket svulsten – heldigvis uten å skade verken øye, vev eller hjerne.

Samtidig ventet en lang og aggressiv behandling for å sikre at svulsten holdt seg borte. Samme uke begynte Stella sitt første år på skolen, startet også en traumatisk kombinasjon av ukentlig cellegift og en høy dose steroider.

– Det var en berg-og-dal-bane for henne, hun kunne bli så emosjonell og sliten, for så å bruke uken på å komme seg igjen før det var inn igjen og få en ny behandling, sier mamma Gaylene til Daily Mail.

Faksimile: YouTube

Mens de nye klassekameratene var opptatt med å leke med dukker og lærte å stave navnet sitt, kjempet Stella for å bli frisk.

De kraftige krefthemmende stoffene som pumpet gjennom den lille kroppen hennes gjorde henne også veldig utsatt for sykdommer – noe som kunne få ha katastrofale følger med den lille jentas svekkede immunsystem.

– Hvis temperaturen gikk over 38 grader, bar det rett til legevakten, forteller pappa Paul Robson til Daily Mail.

Han anslår at de var på akuttmottaket med den vesle datteren sju-åtte ganger.

Veslte Stella måtte gjennom disse tøffe behandlingene i et helt år før hun endelig ble erklært frisk. Mirakuløst nok er Stella idag en kvikk jente uten synlige arr og med perfekt syn.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com