mandag, oktober 26, 2020

Leger etterlyser strengere tiltak igjen, for å unngå at viruset kommer ut av kontroll

Mest lest nå

For et par uker siden samarbeidet en gruppe leger og professorer i medisinfaget om en kronikk i VG, hvor de blant annet etterlyser tydeligere informasjon fra regjeringen om at viruset kan ramme alle og at det kan ramme hardt, også i form av senskader.

Fagfolkene som skrev om problematikken påpeker den store omdreiningen fra de strenge tiltakene og nedstengningen Norge praktiserte i vår, til nå å åpne opp for feriereiser til «grønne» land, karantenereglene ved hjemreise fra «røde land» og paradokset at som land hadde Oslo vært kategorisert som «rødt».

Vi ser økt smittespredning i samfunnet, etter innreise fra utland og økende antall smittede blant unge vokse i Norge.


Gruppen av leger og fagfolk innen medisinfeltet viser til rapporter hvor det fremkommer at de ikke bare er de aldre og svake som kan risikere å streve med alvorlige ettervirkninger av viruset, men også yngre med milde sykdommer.

– En stor del av de som er smittet nå har kommet fra utlandet. Vi mener at alle som kommer fra utlandet nå må i karantene til vi har kontroll igjen, sier Mads Gilbert, dr.medisin spesialist i anestesiologi, til NRK.

Viruset viser seg tydeligere og tydeligere som noe vi absolutt ikke bør ta lett på.

Analyser av den økonomiske kostnaden for samfunnet konkluderer med at de er mest lønnsomt å holde pandemien på et veldig lavt nivå, at det er mye mer kostbart å prøve å kontrollere smitten med et høyt antall smittede.

Videre anbefaler de en rekke strengere tiltak i en periode nå, blant annet økt bruk av munnbind, pålagt testing av de som kommer reisende fra utlandet, strengere begrensinger rundt sammenkomster igjen og å senke grenseverdien for hvilke områder som kategoriseres som «røde».

Mads Gilbert etterlyser strengere krav og bedre informasjon. Foto: Facebook

Mads Gilbert mener også at mange personer kommer til å få livslange komplikasjoner av viruset, og at dette burde man opplyse bedre om.

– Jeg tror den viktigste faktoren er å mobilisere befolkningen. Da må vi ha bredere informasjon, med fakta om selve sykdommen og sykdomsforløpet, sier han.

I kjølevannet av kronikken sier Mads Gilbert til NRK, at vi ved å ha såpass milde regler som Norge nå praktiserer, risikerer en ny alvorlig smittebølge.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter