Hjem Reise Leiebil i utlandet har aldri vært dyrere

Leiebil i utlandet har aldri vært dyrere

Skal du på ferie til sydligere land og har tenkt å leie bil ? Da bør du være tidlig ute, forberede deg på å bli lurt og ha kredittkortet klart.

Pandemi og uroligheter i verden har ført til tøffe tider for turistnæringen i mange land. 

– Det har gjort at det meste er blitt svært mye dyrere enn tidligere. Det gjelder både flybilletter, feriebolig og ikke minst leiebil som skaper kostnadssjokk for mange, sier kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, i en melding.

Han tror mange som har planer om en etterlengtet tur til sol og varme, må belage seg på å betale mer, mye mer enn tidligere.

Lavt servicenivå og økt kjøpepress

Søk på hjemmesidene til et knippe utenlandske leiebilselskaper viser at en helt enkel leiebil i Spania, Helles eller Italia fort over 10.000 kroner for to uker. Med diverse ekstra forsikringer kan du plusse på enda flere tusenlapper, ifølge Voll. 

Han tror noen vil oppleve at leiebilen til slutt kan bli dyrere enn flybillettene.

– På Finn.no og andre søkemotorer kan du finne priser godt under dette, men da er dette rimeligste forsikring uten tilleggsdekninger. Selv med kjøp av «tilleggsprodukter» av eksterne aktører påtvinges du forsikringer du aldri har hørt om, sier Voll.

Han legger til at jo lengre syd en kommer, jo kraftigere synker servicenivået kombinert med et kraftig  økende kjøpepress.

– Det som ofte er en leiebil en finner på enkelte søkemotorer til noen få tusen kroner kan med andre ord mer enn doble seg i pris før en står med nøklene i lommen, advarer Voll.

Bestem deg først

Normalt holder det med lovpålagt ansvarsforsikring og en forsikring som dekker skade på eget og andres kjøretøy.

Truer bilutleier med høy egenandel har de fleste forsikringsselskapene en dekning i reiseforsikringen som dekker dette ved uhell.

Voll sier at man i enkelte tilfeller skal ha god helse for å motstå presset fra selgerne.

– Bestem deg før du går i skranken om hvilke forsikring du skal ha. Forbered deg på trusler og mye press, men takk pent, nei, nei, nei og atter nei, avslutter Voll.

Et skrekkeksempel

Forsikringsselskapene får naturligvis høre en rekke slike historier. Og Voll kan fortelle om en av deres kunder som opplevde svindel da han leide leiebil i Spania.

Mannen tok bilder av bilen utvendig ved henting, slik man jo bør for å ha dokumentasjonen i orden dersom det skulle oppstå noen spørsmål.

Da mannen leverte bilen tilbake, begynte servicepersonell ved utleiefirmaet og sjekke rundt og ikke minst – under – bilen. Og under bilen fant bilutleier noen merker.

Dermed ble flere tusen kroner trukket som egenandel fra mannens kredittkort. Kunden trodde han hadde gjort alt riktig, men hvem er det som sjekker bilen under

Gode råd for å unngå å bli lurt

  • Bestill leiebil før du reiser og bestem deg for hvilke dekninger du vil ha.
  • Vær klar over at kjøp av rimelige dekninger «hos eksterne» leverandører går helt greit, men at kjøpepresset vil være like stort når du skal hente leiebil.
  • Er dere mer enn en sjåfør, må det tegnes ekstraforsikring
  • Husk førerkort, kredittkort og pass
  • Vær oppmerksom på at flere utleiefirmaer har begynt å begrense maks kjørelengde kraftig i utleieperioden
  • Selv om en kan få dekkes egenandelen opp til et maks beløp på reiseforsikringen, er IKKE reiseforsikring en bilforsikring
  • Flere selskaper i sydover i Europa utøver stort press på å kjøpe tilleggsprodukter, uansett hva du har tegnet i forkant.
  • Bruk uavhengige nettsider for danne deg et bilde av utleiefirmaet. (Trustpilot.no med flere)
  • Ta bilde og video av bilen utvendig og innvendig. Sveip over hele bilen med mobilen og ta med omgivelsene rundt slik at de kan se hvor og når videoen er tatt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com