Leo Ajkic er kjent for å stille de spørsmålene få andre tør å stille. Som programleder i NRK-serien Leo og de farlige, har han tatt på seg oppgaven med å snakke med dem samfunnet ofte frykter og unngår – mennesker som soner i forvaring på ubestemt tid.
Nå er han hedret med utmerkelsen «Månedens dialogstemme» av Nobels Fredssenter for sitt arbeid.
Denne utmerkelsen blir gitt til personer som fremmer god dialog, og ifølge Kjersti Fløgstad, direktør for Nobels Fredssenter, er de imponert over hvordan Ajkic møter de innsatte. Han viser både respekt og nysgjerrighet ved å stille de vanskelige spørsmålene om kriminalitet, men også om hvordan vi som samfunn behandler mennesker i fengsel.
Gir de farlige en stemme
I Leo og de farlige er Ajkic ikke redd for å dykke ned i de mest utfordrende samtalene. Han tar oss med inn i hverdagen til dem som er dømt for alvorlige forbrytelser, og han spør: Hvordan kunne dette skje? Hva skjer med menneskene bak murene? Hans dialog åpner opp for refleksjon og innsikt som sjelden kommer frem i media.
Dette er en viktig del av hans arbeid: å gi innsatte muligheten til å fortelle sin historie uten å dømme dem på forhånd. Dette er noe som har blitt verdsatt av både seere og fagfolk, og nå også av Nobels Fredssenter.
Ajkic sin evne til å komme nær de han intervjuer handler om mer enn bare spørsmålene han stiller. Det handler om å vise empati og være villig til å høre på svarene, uansett hvor ukomfortable eller uventede de måtte være. Nobels Fredssenter trekker paralleller mellom Ajkics arbeid og prinsippene de selv følger etter å ha hedret flere fredsprisvinnere. De peker på at evnen til å lytte og stille de rette spørsmålene kan være med på å endre verden.
– Fredsprisvinnerne har vist oss verdien av å lytte til hverandre, å stille spørsmål, og å dele erfaringer, sier Fløgstad.
Et personlig diplom
Som en del av utmerkelsen fikk Ajkic overrakt et diplom sammen med boka De som lytter, flytter verden. Boka samler tips fra tidligere fredsprisvinnere om hvordan vi kan bygge bro mellom mennesker gjennom dialog.
For Ajkic handler det hele tiden om å være nysgjerrig på andre mennesker. Selv om han snakker med dem som er dømt for alvorlige forbrytelser, nærmer han seg temaene på en måte som gjør at vi som seere også må stille oss selv spørsmål om samfunnets ansvar og hvordan vi ser på de «farlige».
Viktig for samfunnets utvikling
Leo Ajkic har gjennom årene blitt kjent som en programleder som ikke er redd for å ta opp vanskelige temaer. Han har tidligere laget dokumentarserier som Flukt, hvor han satte fokus på flyktningkrisen. Nå, med Leo og de farlige, fortsetter han å utfordre vår forståelse av komplekse samfunnsproblemer.
Hans arbeid for å fremme dialog med dem vi ofte stempler som «ute av samfunnet», er en påminnelse om at ingen stemme er verdiløs. Ajkic viser oss at ved å lytte, stille spørsmål og la folk dele sine erfaringer, kan vi bidra til en dypere forståelse av hverandre.
Det er ingen tvil om at Ajkic fortjener utmerkelsen han har mottatt, og hans innsats vil forhåpentligvis inspirere flere til å se verdien av å åpne opp for dialog – selv med dem vi ikke alltid forstår.