Forsiden Nyheter Leser du SMS mens du kjører? Nå kan du miste førerkortet

Leser du SMS mens du kjører? Nå kan du miste førerkortet

-

Det er forbudt å bruke mobilen mens du kjører. Bruk er heller ikke tillatt dersom mobilen sitter fast i en holder. Dette vet de fleste, men det er allikevel enormt mange som bryter regelen. Folk gjør de utroligste ting på mobilen mens de kjører. Prater, leser SMS, ser på kart, tar bilder og så videre. Det vil politiet nå ha slutt på.

Fra og med januar i år ble det innført nyere og strengere regler for mobilbruk i bil. I tillegg til en bot på 1700,- kroner vil man få to prikker på førerkortet dersom man bryter regelen om mobilbruk, skriver TV2.

Foto: Pixabay

Er du i prøveperioden (mindre enn to år siden du tok førerkortet), vil du få dobbelt så mange prikker. Altså fire prikker dersom du taster eller snakker i håndholdt mobil bak rattet.

Får du åtte prikker på førerkortet mister du retten til å kjøre bil. Det vil dermed si at dersom du er i prøveperioden, så mister du lappen dersom du blir tatt bare to ganger med mobilen i hånda.

Utrykningspolitiet sier at mobilbruk er det som gjør sjåfører aller mest uoppmerksomme. Tre av ti dødsulykker på veiene skyldes uoppmerksomhet.

LES OGSÅ
Dette bildet av den eldre damen som ikke får sitteplass på toget, vekker sinne

Infotainment-skjerm er lovlig

Bruk av slik skjerm i bil rammes ikke av forskriften som gjelder mobilbruk, men betjening av bilens skjerm, som medfører fare, kan rammes av andre lover for eksempel vegtrafikklovens § 3, sier UP.

Tapt førekort er kjedelig for de fleste, men med tanke på de alvorlige konsekvensene mobilbruk kan føre med seg, så er det på sin plass.  Selv om en i årevis har lest en rekke artikler om skader og dødsfall grunnet mobilbruk bak rattet, så fortsetter ekstremt mange å bryte regelen.

LES OGSÅ
Gutten klaget på smerter i magen - På legevakta gjorde man en skremmende oppdagelse

Del derfor gjerne artikkelen videre med andre.

Populært

Christine Ertesvåg
Christine har skrevet artikler for Sosialnytt siden 2016. Skribent som er utdannet lærer og som alltid er på utkikk etter engasjerende historiene.