Hjem Helse Leverens skjulte fiender: 4 ting du bør passe på for å unngå leverskader

Leverens skjulte fiender: 4 ting du bør passe på for å unngå leverskader

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Leveren er et livsviktig organ man bør passe godt på. Den jobber utrettelig hver dag med å rense blodet for giftstoffer, nedbryte alkohol, medisiner og hormoner, styre blodsukkeret, lagre energi og vitaminer, samt produsere galle. Derfor er det avgjørende å beskytte leveren mot skadelige påvirkninger som kan føre til alvorlige leversykdommer. Her er de fire største fiendene leveren møter.

1. Alkohol

alkohol
Foto: Canva

Alkohol er skadelig for mange organer, inkludert leveren. For mye alkohol kan føre til opphopning av fett i leveren (fettlever), betennelse i leveren (alkoholisk hepatitt) og utskifting av normalt levervev med arrvev (cirrhose). Selv om man ikke er alkoholiker, kan et høyt sosialt alkoholforbruk over tid øke risikoen for leverskader.

Fettlever er ofte det første stadiet av leverskade, og nesten alle med stort alkoholforbruk utvikler fettlever. Denne tilstanden er reversibel hvis man slutter med alkohol. Langvarig overforbruk kan imidlertid utvikle seg til alvorlig leverbetennelse og skrumplever, som er uopprettelige skader.

2. Fett

grillmat
Foto: Canva

Fettlever kan også forekomme hos personer som drikker lite eller ingen alkohol, kjent som non-alkoholisk fettlever. Denne tilstanden er relativt utbredt og sees hos 10-20 % av den voksne befolkningen. Den er ofte forbundet med overvekt, høyt kolesterol og diabetes type 2. Non-alkoholisk fettlever kan i sjeldne tilfeller utvikle seg til betennelse, skrumplever og leverkreft.

Den beste behandlingen for non-alkoholisk fettlever er vekttap og et sunt kosthold med lavt innhold av mettet fett. Bytt ut animalske produkter med matvarer som inneholder umettede fettstoffer, som planteoljer, usaltede nøtter, frø, fisk og avokado.

3. Sukker

sukker
Foto: Canva

Selv om naturlig sukker i små mengder ikke er skadelig, kan store mengder sukker føre til sykdommer som diabetes type 2, overvekt, metabolsk syndrom og kreft. Sukker, spesielt fruktose, transporteres til leveren hvor det brukes i dannelsen av fettceller. For mye sukker kan derfor føre til fettlever.

I Norge anbefales det å begrense sukkerinntaket til mindre enn 10 % av det totale energiinntaket. Ønsker man en sunn lever, bør man følge denne anbefalingen.

4. Store mengder naturmedisin og medisin

«Alt med måte» er et uttrykk som også gjelder for medisiner og naturmedisiner. De fleste medisiner kan gi leverskade hvis de inntas i høye doser. Naturmedisin kan også påvirke effekten av medisiner foreskrevet av legen, og gi uønskede bivirkninger. Det er derfor viktig å konsultere legen om hvilken naturmedisin man bruker.

Paracetamol er spesielt kjent for å kunne forårsake leverskade ved overdosering. Selv om det anses som ufarlig for hodepine og lette smerter, kan for store doser føre til alvorlig leverskade.

Kilder:

Sundhed.dk – lægehåndbogen: Nonalkoholisk fedtleversygdom 2) Sundhed.dk – lægehåndbogen: Alkoholisk leversykdom 3) Sundhed.dk: lægehåndbogen: Medikamentinduceret leverskade 5) Harvard Health Publishing: Abundance of fruktose not good for the liver, heart 6) Helsenorge: Kostråd om sukker

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com