mandag, april 12, 2021

Lider du av vinterdeperesjon? Da er det en ting du må prøve, sier ekspert

Mest lest nå

Mange er ekstra trøtt og nedstemt i mørketiden, og lider av såkalt vinterdepresjon.

Mellom 5 og 10 prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon, skriver Dagbladet. 

Bjørn Bjorvatn, professor og leder for Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer, sier at den enkle forklaringen på vinterdepresjon er mangelen på lys.


Lysmangel

 – Vi trenger lys for å fungere. Bare se på hvordan plantene lukker seg ned når det er mørkt. Slik er vi mennesker også. Vi trenger mørke også, når vi skal sove, men vi trenger lys for å blomstre på dagtid, sier han til Dagbladet.

For de som rammes av vinterdepresjon anbefaler Bjorvatn lysterapi. En lysterapilampe er en spesiell lampe som er designet for å hjelpe mot vinterdepresjon og mistrivsel i de mørke vintermånedene.

Lysterapi

– Lyskassa erstatter akkurat det du mangler, nettopp lyset. Studier viser at 30 minutter eksponering foran en lyskasse med effekt på 10.000 lux er nok. Om du går ned til 2.500 LUX, så må du sitte i to timer for å få samme effekt, sier Bjorvatn.

Han mener det er liten grunn til å være skeptisk til lysterapi ved vinterdepresjon, og påpeker at det er en liten investering som krever lite tid, men som potensielt gir god effekt, uten bivirkninger. 

– Og du kan gjøre andre ting mens du sitter der, som å lese nyheter på mobilen.

Få ekstra lys om morgenen

Han påpeker at tidspunktet for behandlingen er viktig.

– Når det er snakk om vinterdepresjon, så er det tungt og vanskelig å komme seg opp om morgenen. Da er det lys om morgenen som er best. Da kvikner vi litt til og våkner litt lettere, sier han.

LES OGSÅ: 10 bilder som beviser at depresjon ikke har noe ansikt

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter