torsdag, juli 29, 2021

Like etter dette bildet ble tatt skjedde det tragiske – nå advarer moren andre foreldre

Mest lest nå

– Nå kjemper jeg for at andre ikke skal oppleve den samme smerten.

Ordene tilhører småbarnsmoren Jenny Bennett. En sykepleier fra USA som opplevde alle foreldres mareritt. Hun fant sønnen sin død i familiens badebasseng.

I et gripende leserinnlegg på Yahoo forteller småbarnsmoren hva som skjedde, og hva andre småbarnsforeldre må passe på.


«Jeg heter Jenny Bennett. Jeg har jobbet som sykepleier på et akuttmottak i 13 år. Jeg er også mor til fire barn, hvorav jeg mistet det ene til den største trusselen mot et sunt barns liv: drukning. Nå kjemper jeg slik at andre ikke skal oppleve den samme smerten,» skriver Jenny.

Videre forteller hun om bekymringen sin ettersom mange mennesker tilbringer mer tid hjemme denne sommeren, og mer tid i hagebasseng.

«På tvers av alle sosiale medier, på jobb, selv på telefon med venner, hører jeg foreldre puste lettet ut over at barn ikke har høy risiko for COVID-19. Likevel har jeg en større frykt, fordi jeg vet at forholdene i karantene styrker den farligste drapsmannen for unge, ellers sunne, barn: drukning.»

Foto: privat

Jenny tar oss med tilbake til en skjebnesvanger dag for fire år siden, nærmere bestemt den 9 juli 2016.

«Sønnen min, Jackson, var 18 måneder. Jeg trodde han var ovenpå og lekte med sin eldre søster. Det viste seg at han hadde gått ut. Det var snakk om et par minutter uten tilsyn. Jeg løp febrilsk ut da jeg oppdaget at han ikke var oppe. Utenfor fant jeg han i badebassenget. Flytende med klærne på. Som sykepleier slo instinktet inn, jeg begynte med gjenoppliving med det samme. På min egen sønn. Min eneste sønn. Noen dager senere ble han erklært hjernedød.»

Foto: Privat

Fem minutter

Ifølge Norsk Helseinformatikk viser tall at de fleste barn som drukner i basseng, har vært ute av syne for foreldrene i mindre enn fem minutter.

Jenny forteller hvordan det føles å være en del av den statistikken.

«Statistikken er dyster. På verdensbasis er drukning den største grunnen til at friske barn død før de begynner i barnehagen. Når barn drukner, skjer det som oftest når foreldrene ikke tror eller vet at de er ikke vannet. Det skjer iløpet av fem minutter uten tilsyn. Sønnen min er en del av den statistikken. Han var sammen med en familie som elsker han, som aldri vil få se han vokse opp.»

Nå ønsker hun at historien om hennes egen sønn kan være med på å informerer og advare andre foreldre.

LES OGSÅ: Far reddet sin 2-år gamle sønn fra å drukne – Dette må alle foreldre vite om sekundær drukning

«Når jeg ser bilder av barn som bader på egenhånd, som er i bassenget mens foreldrene bare skal hente noe, kan jeg ikke frigi meg fra tanken om at de raskt kunne druknet. Jeg har lært så mye om drukning etter at min sønn døde, og jeg vil aldri stoppe å stille spørsmålet «hva om»

Ingenting kan bringe Jackson tilbake. Jobben jeg nå gjør er for deg, for dine barn. Drukning skjer med ekte barn. Det skjer med barn som har gode foreldre. Det kan skje med et barn i din familie.»

Forebygg drukningsulykker

Ifølge NHI er det noen viktige ting voksne kan gjøre for å forebygge drukningsulykker blant barn. Det viktigste er:

  • En ansvarlig voksen skal alltid ha oppsyn med barn som er i badekar, på stranda, i badebasseng/plaskebasseng eller som på andre måter leker i eller nært vann.
  • Hold fokus. Om du har ansvar for barn som bader skal du ikke drive med andre ting samtidig. Som for eksempel å se på telefonen eller å lese. Ett minutt uoppmerksomhet kan være nok.
  • Ikke ha leker liggende i bassenget når det ikke er i bruk. Det kan nettopp være disse leke som gjør at et barn går ut i bassenget på egenhånd for å hente dem.
  • Alltid ha gripeavstand til barnet når barnet er i vannet.
  • Lær barnet å svømme.

Historien til Jenny er tragisk, men den er også en påminner til oss andre om hvor raskt det kan skje ulykker. Selv om vanlige svømmebasseng ikke er så vanlig i norske hustander, blir det flere og flere oppblåsbare basseng i norsk hjem.

Del artikkelen videre og pass på barna i sommer!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter