søndag, juni 13, 2021

Liker du ikke grønnsaker? Det er i så fall ikke din skyld

Mest lest nå

Nå har forskere funnet ut at noen av oss rett og slett synes grønnsaker smaker helt pyton. Og det skyldes en kombinasjon av gener.

«Vi snakker om et «ødelegge-dagen-din-nivå» på bittersmaken de kjente da de smakte på testmaten. Disse menneskene vil sannsynligvis synes at brokkoli, rosenkål og kål er ubehagelig bittert, og de kan også reagere negativt på mørk sjokolade, kaffe og noen ganger øl», skriver Jennifer Smith i rapporten, i følge BBC. Hun er forsker og professor i hjerte- og karvitenskap ved University of Kentucky School of Medicine i Lexington.

Arver genet fra foreldre

Jennifer og kollegene hennes har sett på hvorfor noen mennesker virkelig ikke kan fordra grønnsaker. Og det viser seg at et smaksreseptorgen kalt TAS2R38, er med på å bestemme om du liker for eksempel blomkål og brokkoli. Genet arver vi fra våre foreldre, så det er ingen ting du selv kan gjøre dersom du syns grønnsaker smaker skikkelig vondt.


LES OGSÅ: Forskere avslører: Slik får du kresne barn til å spise mer grønnsaker!

Syns grønnsakene maker bittert

Det finnes to typer av dette genet: PAV-typen og AVI-typen. De som har PAV-genet, synes at grønnsaker smaker mye bitrere enn de som har det andre genet.

grønnsaker
Liker du ikke grønnsaker? Da kan du kanskje skylde på genene. Foto: Canva

Vi har alle disse to genene, men det finnes to typer. Den recessive typen AVI og den dominerende typen PAV.

Jennifer har fulgt 175 mennesker i studien sin. Hun fant ut at de deltakerne som har PAV-typen, bare spiste små mengder grønnsaker, fordi de synes grønnsaker smakte rett og slett helt forferdelig.

Vil utvikle et grønnsaks-krydder

Jennifer mener at resultatene for forskningen kan hjelpe helsepersonell til å utforme ernæringsråd. Man kan ikke tvinge en som hater grønnsaker til å spise det i store mengder.

«Du må ta hensyn til hvordan ting smaker hvis du virkelig ønsker at pasienten din skal følge ernæringsrådene dine», skriver hun.

Forskerne vil nå se nærmere på om det er mulig å tilføre noe form for krydder på grønnsakene, slik at de som syns det smaker helt pyton, likevel orker å spise det.

LES OGSÅ: Skremmende resultater fra undersøkelser: barn får i seg alt for lite grønnsaker

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook
.

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter