Da Lilly Hennie Svenskerud falt og skamslo seg langs en vei med mye trafikk ved Vestre Totenveg, var det ingen som stoppet for å hjelpe henne.
Selv publiserte Lilly et bilde av seg selv på Facebook. Bildet viser hvor forslått hun var. Til bildet forteller Lilly den triste historien om at ingen ville stoppe for å hjelpe henne.
«Jeg falt i går sånn ca kl 10.10 ved Sandli busstopp. Lå på fortauet. Det kjørte mange biler forbi, men ingen gadd å stoppe. Er vi blitt en nasjon med så mye kynisme. Ingen bryr seg om hverandre. Nå var jeg heldig kom meg opp på egenhånd. Jeg lå der ei stund til jeg fikk summer meg litt. Det kjørte mange biler forbi. Det hadde vært lett å bare svinge inn på busslomma og spørre om jeg trengte hjelp.»
I kommentarfeltet er det mange som er forferdet av at ingen stoppet for å hjelpe henne.
«Huff og huff, nei ingen som bryr seg lenger dessverre,» skriver en.
«Er dårlig at ikke forbipasserende stopper. Masse god bedring,» skriver en annen.
Men en tredje forteller beskriver det som skremmende at ingen stoppet.
«Åååå herregud, stakkars deg. Så merkelig at ingen stoppet og hjalp deg, det er skremmende. Håper du tar det med ro og blir fort bra igjen.»
Forbannet og skuffet
Lilly har også fortalt historien sin til lokalavisen Oppland Arbeiderblad. Her beskriver hun både sinne og skuffelse over at ingen hjalp henne.
– Jeg kjenner jeg blir forbannet og skuffet. Hvis du ser noen ligge langs veien stopper du da for å hjelpe. Hvordan er det verden er blitt, sier Lilly til avisen.
Lilly Svenskerud anslår at hun lå hjelpeløs på bakken i syv til åtte minutter før hun klarte å reise seg selv. Hun forteller at ansiktet hennes tok mest skade, men hun pådro seg også kraftige blåmerker på armer og et kne, noe som gjorde det vanskelig å komme seg opp. Til tross for tidspunktet rundt klokken ti på formiddagen, nekter hun å tro at mangelen på hjelp skyldtes folks hastverk med å komme seg på jobb.
Da hun endelig kom på beina, tok hun umiddelbart bussen til legen.
– Jeg går på blodfortynnende og var nesten svart i hele ansiktet. Så jeg var ganske bekymret, sier Svenskerud. Legen konstaterte heldigvis kun indre blødninger.
Senere fikk Svenskerud høre at en av årsakene til at folk ikke stoppet opp, var at en bilist trodde hun var en narkoman.
– Da ble jeg enda mer forbannet. Skal man ikke hjelpe dem da? De har da vel like mye krav på hjelp som alle andre, sier Lilly til lokalavisen.
Lilly jobber på Kampen kafe i Gjøvik, et sted som tilbyr hjelp til blant annet mennesker som sliter med rus og andre utfordringer i hverdagen.
Nå på bedringens vei, oppfordrer Svenskerud andre:
– Ser du noen som trenger hjelp, ta kontakt for å se hva du kan gjøre. Det koster så lite og kan bety så mye.