Hjem Historier fra livet Linus (24) mistet livet av kreft – hans siste ord rører tusener

Linus (24) mistet livet av kreft – hans siste ord rører tusener

– Disse kloke ordene er skrevet av sønnen min Linus Magnusson, like før han døde. Jeg deler dem for at stemmen hans ikke skal forsvinne. Rådene hans bør vi alle leve etter. 

Dette er ordene til Kia Dahlström. Da sønnen hennes var 17 år ble det oppdaget en hjernesvulst. I sju år kjempet han mot kreften, men gikk dessverre bort 24 år gammel. Moren ønsker å spre livskunnskapen hans gjennom et innlegg på Facebook.

Vi har oversatt innlegget til norsk. Les det og del det videre. Linus sier så mye riktig om hvordan vi bør leve livene våre, mens vi kan. 

«Jeg er bare 24 år gammel, men jeg har allerede valgt ut mitt siste slips. Det er slipset jeg skal ha på meg under min egen begravelse om noen måneder. Det matcher kanskje ikke dressen, men jeg synes det passer perfekt til anledningen.

Kreftdiagnosen kom for sent til i det hele tatt å gi meg det minste håp om et langt liv. Men jeg har innsett at det viktigste når det gjelder døden er at du forlater denne verden litt bedre enn den var da du eksisterte.

Slik som jeg har levd mitt liv, hele min eksistens eller rettere sagt dens opphevelse, kommer ikke til å bety noenting ettersom jeg har levd livet mitt uten å sette noen avtrykk.

Tidligere var det mange ting som stjal mitt fokus. Men når jeg fikk vite hvor lite tid jeg har igjen stod det klart for meg hvilke ting som virkelig er viktige.

Derfor skriver jeg med et egoistisk utgangspunkt til deg. Jeg vil gi mening til livet mitt gjennom å dele det jeg har innsett med deg.

Foto: Privat

  • Ikke kast bort tiden din på en jobb du ikke trives med. Det er åpenbart at man ikke kan lykkes med noe man ikke liker. Tålmodighet, engasjement og lidenskap kommer bare naturlig når du elsker det du gjør.
  • Det er dumt å være redd for andres hensikter. Redsel gjør deg svak og er lammende. Om du tillater det så kommer redselen til å vokse seg sterkere for hver dag, helt til det ikke er noe igjen av deg. Bare skallet står igjen. Hør på din indre stemme og følg den. Noen tenker gjerne at du er gal, mens andre vil se på deg som en legende.
  • Ta kontroll over livet ditt. Ta det fulle ansvaret for alt som måtte skje deg. Begrens dårlige vaner og forsøk å leve et sunt liv. Finn en aktivitet som gjør deg lykkelig. Viktigst av alt: la livet ditt formes av de beslutninger du har tatt, ikke av de du ikke tok.
  • Sett pris på de menneskene du har rundt deg. Dine venner og din familie vil alltid være en utømmelig kilde til styrke og kjærlighet. Derfor skal du aldri ta dem for gitt.

Det er vanskelig for meg å sterkt nok uttrykke mine følelser rundt betydningen av disse punktene, men jeg håper at du vil høre på en som har opplevd hvor verdifull vår tid er.»

Foto: Privat

«Jeg er ikke lei meg, for jeg innser at de siste dagene i mitt liv har blitt meningsfulle. Jeg plages bare av at jeg ikke kommer til å få se mange av de hendelsene som vil skje i verden fremover. Skapelsen av kunstig intelligens eller neste heftige prosjekt fra Elon Musk. Jeg håper også at krigen i Syria og Ukraina snart har en ende.

Du kan flyte videre i et liv skapt av omstendigheter. Miste dag etter dag, time for time. Eller så kan du kjempe for det du tror på og selv skrive om det i din livshistorie. Jeg håper du tar det riktige valget.

Skap et avtrykk i verden. Lev meningsfylt, hva nå enn det måtte innebære for deg. Jorden vi forlater er en vakker lekeplass der alt er mulig. Men vi er ikke her for alltid. Livet vårt er en kort gnist på denne vakre planet, en gnist som med høy hastighet flyr inn i det evige mørket i et ukjent univers. Så nyt tiden din her. Sørg for at den blir interessant. Sørg for at tiden teller!

Takk!»

Overveldende respons

Etter at innlegget ble publisert på Facebook har Kia Dahlström opplevd en enorm respons. I fjor skrev hun på Facebook:

LES OGSÅ: Millionærens siste ord på dødsleiet får oss til å tenke over hva som virkelig er viktig i livet

«Jeg er helt overveldet av responsen på innlegget jeg skrev om min sønns budskap til oss. Når et par venner spurte om de fikk dele ordene han skrev før han døde, gjorde jeg innlegget offentlig. En uke senere har det blitt delt 52 000 ganger. Det var akkurat dette Linus ønsket. Å nå ut til folk. Så mange mennesker har tatt kontakt med meg og fortalt om hvordan ordene har vært til støtte i vanskelige situasjoner og valg. Linus pratet om kreften og døden. La oss gjøre det naturlig å prate om vanskelige tema med hverandre. Ingen bør være ensom med det vanskelige.»

Denne karen er uten tvil en særdeles klok mann. Han gir forhåpentligvis oss alle en tankevekker om hva som virkelig betyr noe i livet. 

Del gjerne artikkelen videre med noen du tror har behov for å lese dette.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com