Hjem Kjendisnytt Lise Fjeldstad om eldre på nett: – Myndighetene gjør lite med oss i tankene. Det virker nesten som om de bare venter på at vi skal dø

Lise Fjeldstad om eldre på nett: – Myndighetene gjør lite med oss i tankene. Det virker nesten som om de bare venter på at vi skal dø

Mange eldre synes det kan være utfordrende å henge med på stadige nyheter innen teknologi. Skuespilleren Lise Fjeldstad (83) mener det er på tide med digital hjemmehjelp.

Den teknologiske utviklingen de siste tiårene har skjedd med ekstremt tempo. Smarttelefoner, nettbrett og apper har blitt en del av hverdagen. Husene våre er blitt smarte. Og vi lader bilen med noen tastetrykk. Skal vi henvende oss noe sted logger vi vanligvis på en nettside. Vi kan ikke lenger gå i banken, slik vi gjorde før.

Der vi før forsøkte å vri litt på fjernsynsantenna om det var kluss med TV-en, har vi nå fått oss dekodere. Mange, spesielt eldre, synes det skjer veldig mye. Og mange finner det utfordrende å «henge med» på den teknologiske utviklingen som vi rett og slett bare er nødt til å lææe oss på for å være en del av samfunnet.

I likhet med de fleste andre har også Lise Fjeldstad huset fullt av duppedingser. Og om det er noe som ikke er som det skal er det en beskjed hun frykter mer enn noe annet når hun ringer servicetelefonen, og det er: «Trenger du hjelp, da må du gå inn på våre nettsider».

– Jeg føler meg ganske hjelpeløs. Du kan jo snart ikke ringe et sted og få snakke med et menneske. Nei, du må finne det på nettet. Det er ingen vits å gå i postkassen lenger, for der er det ingen brev. Det ligger på nettet, sier Lise Fjeldstad til ukebladet Her og Nå.

Hun uttrykker det svært mange eldre kjenner på i hverdagen:

– Banken? På nettet. Idet du tusler deg ut av døren hos fastlegen, hører du: «Svaret på prøvene finner du på nettet». Jeg hører stadig: «Men i alle dager, har du ikke en app?». Alt skjer på nettet! Du må mestre PC, iPad og smarttelefon. Det er vanskelig, sier hun oppgitt til ukebladet.

83-åringen jobber fortsatt, men fikk likevel lov å bli med på et digitalt kurs for pensjonister. Dermed har hun skaffet seg grunnleggende kunnskap om IT og internett.

Men hun er bekymret på vegne av de 600 000 nordmennene som anslås å ikke mestre internett, og kaller seg selv og andre eldre som ikke vet hvordan de skal betale for en bussbillett eller legitimere sin BankID for «Samfunnets sinker».

– Vi greier ikke å følge med på utviklingen. Veldig lite blir gjort fra myndighetenes side med oss gamle og eldre i tankene. Det virker nesten som om de bare venter på at vi skal dø, sier hun.

Lise Fjeldstad har kommet med en løsning på problemet, som hun nå ser at Høyre også har snappet opp og fått inn i sitt partiprogram – nemlig en «digital hjemmehjelp».

– Er man syk eller har store problemer, kan man få hjemmehjelp. Hvorfor ikke også en hjemmehjelp for oss som føler seg mer og mer utenfor på grunn av det digitale samfunnet? Hver kommune eller bydel burde ansette flere datakyndige på heltid. Et sted man kan ringe til – og snakke med et menneske – og be om hjelp til å installere en app, hjelp med nettbanken og så videre, sier hun til Her og Nå.

Eldreombudet sier på sine nettsider at omtrent 480 000 personer fra 60 år og oppover er «ikke-digitale». Det går fram av en rapport fra Kompetanse Norge, som er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse. 

Å være ikke-digital blir definert som å ikke bruke internett eller digitale verktøy, eller å ha svake ferdigheter. 

De fleste i 60-årene er middels eller sterke brukere. Blant de som er 80 år og eldre, er 30 prosent ikke-brukere, og det er nesten ingen sterke brukere.

Seniorer har gjennomgående mindre erfaring med digitale oppgaver enn andre. Forskjellene er spesielt store når gjelder sosiale medier og netthandel.

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com